Rodzaje wędzarni ogrodowych
17 lis

Rodzaje wędzarni ogrodowych

Wędzarnie ogrodowe to zarówno postawione na stałe konstrukcje, które nierzadko stanowią ozdobę otoczenia, jak i kupne, które zwykle są nieco mniejsze, lecz równie ładne i spełniające swoje zadanie w każdych warunkach. Podstawową różnica między nimi jest fakt, iż te zakupione w sklepie niemal zawsze są przenośne, co sprawia, że są bardzo wygodne w użytkowaniu. Wyciągamy je do wędzenia, a po jego zakończeniu chowamy, dzięki czemu przez całe lata mogą nam służyć, gdyż warunki atmosferyczne nie mają na nie wpływu. Wędzarnie stacjonarne są natomiast stałym elementem otoczenia, często ozdobą ogródka, jednak zajmują w nim miejsce i jednym z powodów, przez który się na nie nie decydujemy jest właśnie ograniczona przestrzeń użytkowa.

Jako że trudno jest porównywać wędzarnie ogrodowe wybudowane na stałe do tych przenośnych, skupimy się tutaj na porównaniu ze sobą jedynie tych mobilnych, które można schować, a nawet przewozić ze sobą z miejsca w miejsce, dzięki czemu wędzić możemy właściwie wszędzie, np. pozostając na noc nad jeziorem na rybach – tym bardziej, że mieszkając w bloku zrobić tego na co dzień nie możemy.

Dwa podstawowe rodzaje wędzarni ogrodowych

Wędzarnie ogrodowe bywają przeróżne. Nie sposób wymienić inwencji twórczej producentów ze względu na kształt czy ich rozszerzone zastosowanie, łączące ze sobą wiele funkcji: rożna, rusztu, grilla. Skupimy się więc na cechach dwóch podstawowych wędzarni ze zwróceniem specjalnej uwagi na materiał, z którego zostały wykonane. Pominiemy przy tym ich kształt, gdyż aktualnie wszystkie przenośne wędzarnie są dwuczęściowe – zawierają w zestawie komorę wędzarniczą oraz oddzielne palenisko, a oba te elementy łączy komin dymny. Są więc zbudowane na wzór klasycznej wędzarni, w której oddzielne palenisko doprowadzało przez rurę zakopaną w ziemi dym do pobliskiej komory, w której wisiało mięso.

Do owych dwóch rodzajów, które obecnie najczęściej oferowane są w sprzedaży, a w swojej budowie niczym się nie różnią, należą wędzarnie ogrodowe drewniane i metalowe. Natomiast do podstawowych różnic między nimi należą:

Przykład potraw z wędzarni ogrodowych

  • waga – wędzarnie metalowe zazwyczaj są cięższe, co nieco utrudnia pełne z nich korzystanie, acz go nie wyklucza – np. jeśli mamy zwyczaj przewozić je samochodem w określone miejsce na wędzenie,
  • jakość wędzenia – uważa się, że wędzarnie metalowe szybciej się schładzają, na co z cała pewnością mają wpływ warunki atmosferyczne; tym samym wędzonki takie mogą być uwędzone nierównomiernie, jednak smakiem niczym nie ustępują tym, które zostały uwędzone w drewnianych,
  • nakład pracy – czynnik ten związany jest z poprzednim; szybko wychładzająca się komora metalowa wymaga stałego doglądania ognia i jego kontroli, co np. gdy chce się je połączyć ze spokojnym łowieniem ryb może się okazać niewygodne,
  • rodzaj wędzenia – a w tym wypadku metalowa wędzarnia wygrywa, większość amatorów wędzenia twierdzi, co m.in. ma związek z szybszym wychładzaniem się wędzarni metalowej, że lepiej nadaje się ona do wędzenia na zimno, w tym m.in. ryb.

Wędzarnie ogrodowe z dodatkowymi funkcjami

Istnieją tzw. urządzenia wielofunkcyjne. Jeśli więc chcemy na tym samym sprzęcie nie tylko wędzić ale też grillować, możemy zdecydować się na zakup stojącego grilla z wędzarnią. Rozwiązanie takie z pewnością jest praktyczne, jednak zwolennik wędzenia raczej je odrzuci chociażby przez fakt, iż w urządzeniach łączących obie funkcje, wędzenie nigdy nie jest przewidziane jako wiodące, a tym samym jakość wędzonek bywa niezadowalająca.

Wędzarnie ogrodowe, w przeciwieństwie do wielofunkcyjnych, należy uznać za wyspecjalizowane urządzenia, które jako jedyne spełniają oczekiwania dotyczące smaku wędzonych potraw, gdyż nie są imitacjami wędzarni, a pełnoprawnymi ich przedstawicielami.