Ostatnie artykuły

Ostatnie artykuły

  • Płukanie i suszenie ryb
    Płukanie i suszenie ryb

    Bez względu na wybraną metodę solenia, na sucho czy mokro, ryby należy później dokładnie wypłukać i osuszyć w przewiewnym miejscu lub podgrzanym urządzeniu wędzarniczym.

    Czytaj więcej...
  • Solenie suche i na mokro ryb
    Solenie suche i na mokro ryb

    Solenie żywności należy do najstarszych metod jej utrwalania i również dziś jest dość powszechnie stosowane. Sól jest przyprawą tanią, ale także niezbędną do uzyskania dobrego smaku.

    Czytaj więcej...
  • Peklowanie na sucho, mokro i mieszane
    Peklowanie na sucho, mokro i mieszane

    Peklowanie to proces technologiczny polegający na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Jego efektem jest utrwalenie czerwonej barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie trwałości wyrobu przez zahamowanie wzrostu bakterii gnilnych. Źle zapeklowane mięso przybiera w głębi nieapetyczny, szary kolor.

    Czytaj więcej...
  • Polędwica wieprzowa
    Polędwica wieprzowa

    Sól i saletrę dokładnie wymieszać z przyprawami i natrzeć polędwicę ze wszystkich stron. Natarte mięso włożyć do kamiennego garnka, nakryć talerzykiem i obciążyć...

    Czytaj więcej...
  • Polędwica wędzona
    Polędwica wędzona

    Schab oczyścić dokładnie z kości. Najlepiej pokroić mięso w poprzek. Gorczycę i listki laurowe utłuc w moździerzu.

    Czytaj więcej...
  • Golonka peklowana wędzona
    Golonka peklowana wędzona

    Wodę zagotować i wsypać wszystkie składniki zaprawy peklującej oprócz soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min...

    Czytaj więcej...
  • Boczek wędzony
    Boczek wędzony

    Boczek oczyścić i wykroić kości. Płaty boczku pokroić w prostokąty (15 na 30 cm). Majeranek i estragon przetrzeć przez sitko, gorczycę i kolendrę utłuc... 

    Czytaj więcej...
  • Baleron wędzony i gotowany
    Baleron wędzony i gotowany

    Mięso natrzeć solą, saletrą i przyprawami utłuczonymi w moździerzu. Włożyć do kamiennego naczynia, przykryć talerzykiem i obciążyć

    Czytaj więcej...
  • Metody wędzenia - na zimno , gorąco z równoczesnym pieczeniem i na wilgotno!
    Metody wędzenia - na zimno , gorąco z równoczesnym pieczeniem i na wilgotno!

    Różnice klimatyczne między poszczególnymi krajami czy regionami wpłynęły decydująco na metody wędzenia. Dodatkowo większa wilgotność powietrza na morskich wybrzeżach czy chłodny klimat krain alpejskich doprowadziły do powstania regionalnych specjalności. Metoda wędzenia w dużym stopniu zależy także od produkty, który wędzimy.

    Czytaj więcej...
  • Ale czym jest i co to jest wędzenie ?
    Ale czym jest i co to jest wędzenie ?

    Od wieków najlepszymi metodami utrwalania mięsa były solenie, wędzenie i suszenie. I choć nie wiadomo, skąd dokładnie wziął się pomysł na wędzenie mięsa i ryb, pewne jest, że stosowały go już ludy pierwotne. Dziś wędzenie stało się odrębną sztuką przyrządzania mięsnych smakołyków, a samodzielnie przygotowane frykasy są szczególną radością dla podniebienia.

    Czytaj więcej...
Showing 31 to 40 of 102 (11 Pages)