Tak, można pomalować zewnętrzną wędzarnię ogrodową lazurą ochronną. Lazura ochronna jest często stosowana do ochrony...
Nowa dostawa świerku skandynawskiego dotarła do Pan Kornik
Nowa dostawa świerku skandynawskiego dotarła do Pan Kornik
Zdarza się czasem, że mamy za dużo uwędzonej rybki, albo goście nie dopisali. Leży wtedy taka smakowitość w lodówce i obsycha, aż się ktoś wreszcie zlituje i ją skonsumuje.
Rybę patroszymy od grzbietu, nacinając wzdłuż kręgosłupa. Nacinamy również łeb ryby i go rozpoławiamy. Nacinając w ten sposób rybę należy uważać aby nie przeciąć powłok brzusznych. Wyjmujemy wnętrzności i myjemy.Solimy na mokro w zalewie 50g soli na 1 litr wody prze ok. 16h.
Jeśli zastanawiacie się nad wyborem wędzarni drewnianej, jak najbardziej polecamy wędzarnię drewnianą, która idealnie izoluje ciepło, jak również ładnie będzie prezentować się w waszym ogrodzie. Może być wykonana z drewna liściastego, jak również iglastego. Trzeba jedynie pamiętać do samego procesu wędzenia używać drewna liściastego olchy, buku lub drzewna z drzewek owocowych.
Drewno świerku skandynawskiego – wykazuje dużą odporność na działanie wilgoci i zmiany temperatury. Ten gatunek drewna jest twardszy niż inne rodzaje świerków. Jest łatwy w obróbce. Ma blade, żółtawe zabarwienie. Ma większą trwałość i odporność niż np. sosna.
Wędzenie dziczyzny może odbywać się w wędzarniach drewnianych i elektrycznych. W sklepie producenta wędzarni znajdziesz duży wybór wędzarni oraz wszystkich niezbędnych akcesoriów do wędzenia.
Do wędzenia nie musimy używać serów wykonanych samodzielnie, choć te smakują najlepiej.
Najlepsze ryby do wędzenia to te, które są bardzo świeże. Pamiętamy o tym, że musimy usunąć skrzela i oczy, a także wnętrzności, bo to właśnie od nich mięso może zgnić nawet po uwędzeniu.