Tak, można pomalować zewnętrzną wędzarnię ogrodową lazurą ochronną. Lazura ochronna jest często stosowana do ochrony...
Do budowy naszych wędzarni ogrodowych najczęściej używamy dwóch rodzai drewna, zarówno drewna olchowego jak i świerkowego.
Do budowy naszych wędzarni ogrodowych najczęściej używamy dwóch rodzai drewna, zarówno drewna olchowego jak i świerkowego.
Często zadajecie nam pytania czym zabezpieczyć wędzarnie aby służyła nam przez długie lata?
W tym artykule staramy się opisać jak wygląda mniej więcej całościowy proces dotyczący przygotowania mięsa do wędzenia, dla osób które dopiero zaczynają swoją przygodę z wędzeniem.
Tytułowe pytanie porównywalne jest do równie ważnego: jak urządzić kuchnię? Jego waga wynika z możliwości uzyskania produktów właściwie w sklepach niedostępnych.
Drewniane wędzarnie są często wybierane ze względu na właściwości smakowe, które nadają wędzonemu mięsu, lecz są to walory subtelne.
Obecnie wędzarnię można nabyć w atrakcyjnych cenach i mieć kłopot z głowy. W sprzedaży dostępne są gotowe wędzarnie ogrodowe, które nie tylko ładnie wyglądają, ale są tak skonstruowane, że proces wędzenia nie wymaga od nas większego wysiłku, wiedzy oraz stałej kontroli i doglądania.
W tytule wyżej podkreślamy fakt, iż nie zawsze budujemy wędzarnię z myślą o tym, by była trwała i służyła nam wiele lat.
Budowa wędzarni krok po kroku przekłada się na zaplanowane działanie, wymaga zatem pewnej ogólnej wiedzy o tym procesie oraz potrzebnych do jego realizacji materiałach, a także projektu łącznie ze szczegółowymi danymi dotyczącymi wielkości poszczególnych elementów i końcowej wizji konstrukcji.
Drewniane i murowane wędzarnie są najczęściej budowanymi zarówno w ogródkach działkowych, jak i przy domu. Wyróżnia się jeszcze wędzarnie z kamienia oraz metalowe, te jednak budowane są raczej wyłącznie ze względów estetycznych i ozdobnych, lecz na podobnych zasadach co murowane – dotyczy kamiennych, zaś metalowe prawom budowy nie podlegają, gdyż są to kupne i przenośne urządzenia.
Proces wędzenia wymaga nie tylko doboru odpowiedniego drewna, by nadać produktom odpowiedni smak, lecz również jego odpowiedniego przygotowania. Drewno do wędzarni powinno być: suche, odkorowane (choć nie w każdym przypadku), pozbawione zanieczyszczeń i nie może być spróchniałe.