Kiełbasa wyborowa królicza - Wędzić dymem gorącym przez 1 - 1,5 godziny. Uwędzone kiełbasy włożyć do wrzątku na 25 -...
Wędzone krewetki na ostro to danie kuchni światowej, które charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem.
Wędzone krewetki na ostro to danie kuchni światowej, które charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem.
Bez względu na wybraną metodę solenia, na sucho czy mokro, ryby należy później dokładnie wypłukać i osuszyć w przewiewnym miejscu lub podgrzanym urządzeniu wędzarniczym.
Solenie żywności należy do najstarszych metod jej utrwalania i również dziś jest dość powszechnie stosowane. Sól jest przyprawą tanią, ale także niezbędną do uzyskania dobrego smaku.
Peklowanie to proces technologiczny polegający na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Jego efektem jest utrwalenie czerwonej barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie trwałości wyrobu przez zahamowanie wzrostu bakterii gnilnych. Źle zapeklowane mięso przybiera w głębi nieapetyczny, szary kolor.
Sól i saletrę dokładnie wymieszać z przyprawami i natrzeć polędwicę ze wszystkich stron. Natarte mięso włożyć do kamiennego garnka, nakryć talerzykiem i obciążyć...
Schab oczyścić dokładnie z kości. Najlepiej pokroić mięso w poprzek. Gorczycę i listki laurowe utłuc w moździerzu.
Wodę zagotować i wsypać wszystkie składniki zaprawy peklującej oprócz soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min...
Boczek oczyścić i wykroić kości. Płaty boczku pokroić w prostokąty (15 na 30 cm). Majeranek i estragon przetrzeć przez sitko, gorczycę i kolendrę utłuc...
Mięso natrzeć solą, saletrą i przyprawami utłuczonymi w moździerzu. Włożyć do kamiennego naczynia, przykryć talerzykiem i obciążyć
Różnice klimatyczne między poszczególnymi krajami czy regionami wpłynęły decydująco na metody wędzenia. Dodatkowo większa wilgotność powietrza na morskich wybrzeżach czy chłodny klimat krain alpejskich doprowadziły do powstania regionalnych specjalności. Metoda wędzenia w dużym stopniu zależy także od produkty, który wędzimy.