Ostatnie artykuły

Szynka piwna - wędzenie na zimno

Szynka piwna - wędzenie na zimno

Surowiec:

Szynka wieprzowa ok. 5 kg

Składniki:

- 20 dag soli

- 12 g saletry
- szklanka miodu
- 10 g pieprzu
- 2 g liści laurowych
- 6 goździków
- 5 g ziela angielskiego
- piwo porter 0,5L

Wykonanie:

Utłuczone zioła, saletrę, sól i piwo gotujemy 10-15 min z 2 l wody i studzimy. Strzykawką nastrzykujemy szynkę, szczególnie dokładnie koło kości. Trzeba zrobić około 30 nakłuć. Pozostałą solankę podgrzewamy, mieszamy dokładnie z miodem i schładzamy. Szynkę wkładamy do naczynia do peklowania, zalewamy solanką, przykrywamy deseczką lub talerzykiem, obciążamy i peklujemy trzy tygodnie, pamiętając oczywiście o jej przewracaniu.

Wędzenie:

Po wyjęciu i suszeniu przez 2-3 dni, obwiązujemy sznurkiem i wędzimy zimnym dymem 14-18 dni.


Uwaga. Przyprawy dodajemy w woreczku płóciennym, w przeciwnym razie będziemy mieli problemy z zapychającą się strzykawką. Można też solankę przed nastrzykiwaniem przecedzić przez gęste sito.

Opracował: Marek Bublej 2009
Opublikowany w: Przepisy

Zostaw komentarz