Ostatnie artykuły

Kiełbasa swojska v4

Kiełbasa swojska v4

Surowiec:

- 4 kg karkówki

- 0,5 kg młodej wołowiny
- 1 kg słoniny

Składniki:

- 2 szklanki bulionu
- 200 g soli
- 15 g saletry
- 15 g pieprzu
- 15 g. ziela angielskiego
- 10 g papryki
- 12 - 15 ząbków czosnku
- cienkie jelito

Wykonanie:

Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem o oczkach średniej grubości, słoninę przez sitko o oczkach najdrobniejszych. Mieszamy masę mięsna ze słonina, solą, saletrą przyprawami utłuczonymi w moździerzu oraz czosnkiem roztartym z solą.
Dodajemy bulion i wyrabiamy na gładką masę.

Wkładamy na 24 godz. do kamiennego naczynia i przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Napełniamy jelita, formując batony długości 30 - 45 cm i nakłuwamy je.
Suszymy w przewiewnym i chłodnym miejscu 4 - 6 godz.

Wędzenie:

Wędzimy 12 - 16 godz. ciepłym dymem
Suszymy jeszcze raz 2- 4 godz.


Opracował: Marek Bublej 2009
Opublikowany w: Przepisy

Zostaw komentarz