Ostatnie artykuły

Jak wędzimy boczek?

Jak wędzimy boczek?

Wracamy do Was po krótkiej przerwie odświeżyć temat wędzonych smakołyków. Idzie zima czas ubrać się w trochę grubszą warstwę tłuszczyku, co by zimno nie było. Koniec z dietami będziemy wędzić boczek. Pokażemy Wam dwie możliwości na boczek wędzony surowy i parzony, koniecznie spróbujcie obu!

Jak wędzimy boczek na gorąco?

Po pierwsze i najważniejsze świeże mięso! Mięso powinno być sprężyste, a tłuszczyk jasny. Załóżmy, że mamy 1,5kg boczku, obmywamy go, osuszamy i nacieramy solą morską w ilości 1,5 łyżki i roztartymi w moździerzu owocami jałowca 1,5 łyżeczki. Dodajemy 3 ząbki czosnku i kilka liści laurowych, pozostawiając w chłodnym miejscu na dobę. W tym czasie mięsko nabiera smaku, a nam już cieknie ślinka.

Mimo, że było to peklowanie boczku na sucho, musimy papierowym ręcznikiem osuszyć porcję z wilgoci i przypraw. Przeciągamy na wylot sznurek z pętelką ewentualnie wieszamy na haku i możemy przejść do wędzenia boczku.

Jak długo wędzimy boczek?

Cały proces będzie trwał około 3,5h. Po rozgrzaniu wędzarni do 55 stopni umieszczamy w środku wędzonki. Pierwszy etap osuszanie przez około 1h tak by dym mógł swobodnie przepływać przez wędzarnie. Następnie wędzenie w gęstym dymie około 3 do 5h i kończąc, ostatnie 30 minut podnosimy temperaturę do 75 stopni i podpiekamy. Jeżeli zależy nam na boczku wędzonym surowym, nasz wyrób jest gotowy. Natomiast możemy go jeszcze sparzyć.

Jak parzymy boczek?

Naszą porcję powinniśmy parzyć przez 1,5h w wodzie o temperaturze 85 stopni. Wedle zasady waga = czas parzenia. Temperatura wewnątrz wędzonki powinna oscylować w 80 stopniach. Niektórzy dopuszczają na koniec hartowanie, czyli po wyjęciu z gorącej wody, umieszczamy wędzonkę w zimnej wodzie w celu zatrzymania soku i zamknięcia porów.

Jednak jeżeli zastosuje parzenie Sous Vide nie jest to konieczne, gdyż nasze mięsko nie straci soków i smaku.

Wędzony boczek możemy wykorzystać do różnych potrwa, jako zakąskę lub po prostu na kanapkę. Ci, którzy lubią testować nowe smaki, mogą dodać do peklowania curry lub ostrą paprykę. Z pewnością pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich.

Opublikowany w: Poradniki, Przepisy

Zostaw komentarz