Kiełbasa wyborowa królicza - Wędzić dymem gorącym przez 1 - 1,5 godziny. Uwędzone kiełbasy włożyć do wrzątku na 25 -...
Jaki gatunek drewna wybrać do budowy wędzarni?
Z jakiego drzewa zrobić wędzarnię drewnianą?
Do budowy wędzarni zaleca się przede wszystkim drewno z drzew liściastych. Najlepsze są wędzarnie dębowe, olchowe, bukowe oraz te wykonane ze świerku skandynawskiego. Drewno nie powinno być malowane. Dobrym rozwiązaniem jest zbudowanie wędzarni z surowych desek, zaimpregnowanych przed działaniem wilgoci, owadów i grzybów. Poniższe zestawienie poszczególnych gatunków drewna pomoże wam dobrać odpowiednie drewno do budowy komory wędzarniczej.
- Drewno bukowe – cechą wyróżniającą jest duża gęstość pozorna, wynosi ona około 720 mg/m3. Ten gatunek drewna jest twardszy od wiązu, jesionu, orzecha, klonu, a nawet dębu. Jednocześnie nie stwarza problemów przy obróbce mechanicznej, takiej jak np. skrobanie. Wadą tego drewna jest skłonność do pękania przy suszeniu, a także niska trwałość i odporność na niekorzystne warunki atmosferyczne, działanie szkodników, czy grzybów.
- Drewno olchowe – swoją popularność zawdzięcza prostym metodom obróbki. Charakteryzuje się łupliwością i miękkością. Co ważne jest to drewno elastyczne i bardzo trwałe. Bardzo dobrze znosi suszenie i wysokie temperatury, nie pęka oraz nie pęcznieje. Co ważne nie kurczy się, szybko wraca do początkowego kształtu. Drewno olchy szybko ulega przebarwieniom, a także nie jest zbyt odporne na działanie grzybów.
- Drewno dębowe – drewno dębu tuż po ścięciu i pierwszych obróbkach ma kolor szarożółty, z czasem zaczyna przyjmować ciemniejsze odcienie, nawet do barwy ciemnobrązowej. Charakteryzuje się ciężkością, twardością oraz umiarkowaną podatnością na kurczenie. Dużą zaletą drewna jest łatwość obróbki. Co ważne dąb jest odporny na działanie wody, ale zbyt duże przesuszenie drewna powoduje pękanie.
Drewno świerku skandynawskiego – wykazuje dużą odporność na działanie wilgoci i zmiany temperatury. Ten gatunek drewna jest twardszy niż inne rodzaje świerków. Jest łatwy w obróbce. Ma blade, żółtawe zabarwienie. Ma większą trwałość i odporność niż sosna.
O czym pamiętać budując wędzarnię drewnianą?
Wędzarnia drewniana powinna być wzmocniona dodatkowym stelażem. Komora wędzarnicza musi mieć wlot i wylot dymu. Pamiętajmy o tym, aby wylot miał możliwość regulacji. Wędzarnie drewniane nie mają podłogi, powinny stać na betonowym lub kamiennym podwyższeniu, aby ewentualne iskry z rury dostarczającej dym nie spowodowały pożaru. Natomiast palenisko wędzarni powinno być zbliżone wymiarami do komory wędzarniczej.
Odpowiednie miejsce dla wędzarni w ogrodzie
Wędzarnia ogrodowa powinna być w miarę blisko naszego domu, abyśmy mogli częściej do niej zaglądać i dopilnować procesu wędzenia. Dzięki temu przenoszenie wędzonek z domu do wędzarni będzie łatwiejsze. Jednak wędzarnia nie może stać blisko okien, aby dym nie dostawał się do domu. Oprócz tego pamiętajmy o tym, aby nie przeszkadzał sąsiadom. Przyjmuje się, że najlepsza odległość wędzarni od domu i budynków mieszkalnych, to 10m, najlepiej wybrać miejsce w zacisznej części ogrodu. Paleniska nie ustawiajmy blisko drzew, czy ozdobnych traw i krzewów, ponieważ takie położenie może przyczynić się do ewentualnego pożaru. Dla bezpieczeństwa nie zostawiajmy żarzących się węgli w palenisku.
Jeśli jednak nie macie czasu na budowę wędzarni drewnianej, w sklepie Pankornik.pl znajdziecie gotowe wędzarnie z drewna. A także wszystkie niezbędne akcesoria wędliniarskie, marynaty i przyprawy, które nadadzą wędzonkom smak i aromat. Zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem.
Zostaw komentarz