Deflektor w wędzarni może przyczynić się do oszczędności energii elektrycznej poprzez poprawę efektywności procesu...
Jak zbudować wędzarnię z drewna do wielokrotnego użytku?
W tytule wyżej podkreślamy fakt, iż nie zawsze budujemy wędzarnię z myślą o tym, by była trwała i służyła nam wiele lat. Oczywiście wiele wędzarni z beczki czy prowizorycznie zbitych desek spełnia swoją funkcję stosunkowo długo, tym razem chodzi o to, żeby wędzarnia była zbudowana zgodnie z większością zasad małej budowy drewnianej oraz żeby wizualnie prezentowała się w sposób wykluczający skojarzenia o realizacji doraźnego pomysłu.
Zatem wędzarnia taka poza spełnianiem swojej funkcji nierzadko stanowi ozdobę ogródka, gdyż od początku bazuje na dobrze przemyślanym projekcie.
Pytanie: jak wybudować wędzarnię w drewna?, która nie zostanie skonstruowana na szybko czy też po macoszemu, musi zawierać więc w odpowiedzi wskazania dotyczące: poszczególnych części wędzarni, ich wielkości, rozplanowanie przestrzennego i zastosowanych do budowy materiałów.
Jak zbudować wędzarnię z drewna zgodnie z projektem?
Wiedza dotycząca budowy wędzarni z drewna nie jest z pewnością powszechna. Czynność ta wymaga specjalnych przygotowań i projektu. Wędzarnia budowana zgodnie z projektem powinna bezwzględnie zakładać z góry następujące czynności oraz ich etapy:
- należy przygotować miejsce pod wylewkę zarówno dla paleniska, jak i wędzarnika – zakładając budowę wędzarni oddaloną od paleniska, co sprzyja wędzeniu na zimno, oba miejsca powinno od siebie dzielić mniej więcej 1.5 metra (długość rury zostanie dobrana na samym końcu); zazwyczaj ściany wykopów wyrównuje się deskami i cegłami, a dno zasypuje kamieniami, które następnie zalewa się betonem,
- należy połączyć rurą kominkową oba wylane miejsca – w tym wypadku istnieje pewna dowolność w zakresie kolejności wykonywanych działań, rura bowiem wraz z kolankiem do umocowania w komorze wędzarni może zostać w tym miejscu zamurowana (propozycja zalecana jeśli wędzarnia ma służyć całe lata) lub może zostać luźno umocowana (zasypana); płaska wylewka pod komorą wędzarnika pozwala z jednej strony ułożyć na niej przygotowany wędzarnik, a w przypadku modyfikacji np. nadbudować na niej dodatkowe cegły by zwiększyć wysokość i trwałość konstrukcji; wyjście rury kominkowej pod komorą wędzarni powinno być umocowane nieco wyżej od tego przy palenisku, natomiast rurę należy zakopać pod ziemią,
- przygotowanie szkieletu wędzarni – szkielet złożony jest z połączonych ze sobą boków ścian i można do niego przybijać deski, z tego względu powinien być zrobiony ze stosunkowo grubych i szerokich elementów (co najmniej 5 centymetrowych) w miejscach łączenia; im wyższy szkielet, a tym samym wędzarnik, tym lepiej, bo nie tylko mięso będzie się lepiej wędziło, lecz również powstanie więcej miejsca na jego podwieszanie na różnym poziomie,
- szkielet obijamy deskami tworząc zewnętrzne ściany komory wędzarni – w tym miejscu pamiętać należy o dwóch rzeczach, by drewno było odpowiednio zaimpregnowane oraz o tym, by drewniany daszek wędzarnika był spadzisty i miał komin, dzięki któremu będzie można regulować temperaturę i natężenie dymu wewnątrz,
- komorę wędzarni od wewnątrz obijamy dodatkowymi, oheblowanymi deskami; w końcowej fazie tworzenia konstrukcji komory montujemy drzwiczki,
- pozostaje już próba dymu i pierwsze przepalanie wędzarni.
Dodatkowa pomoc w budowie wędzarni
W budowie wędzarni z drewna potrzebne jest pewne chociaż minimalne doświadczenie w: murarce, stolarce, zmysł przestrzenny, a nawet, jeśli tylko, chęć majsterkowania. Brak tych cech nie wyklucza jednak możliwości samodzielnej budowy wędzarni, gdyż poszczególne elementy można zamówić, jak chociażby szkielet komory, po który możemy się udać do stolarza. Ważne jest, by się nie zniechęcać i nie śpieszyć. Budowa wędzarni wymaga refleksji i pietyzmu.
Zostaw komentarz