Deflektor w wędzarni może przyczynić się do oszczędności energii elektrycznej poprzez poprawę efektywności procesu...
Jak zbudować wędzarnię? – pięć praktycznych porad
Tytułowe pytanie porównywalne jest do równie ważnego: jak urządzić kuchnię? Jego waga wynika z możliwości uzyskania produktów właściwie w sklepach niedostępnych. Jak wiemy „wędzone” produkty często są naj zwyklej moczone i przydymiane – w najlepszym wypadku, bo zazwyczaj sklepowe wędzonki to wyparzane i wymaczane w kadziach z chemią mięso, które nigdy dymu nie widziało.
Posiadanie wędzarni jest nie tylko sposobem na uzyskanie właściwie niedostępnych rarytasów, do których m.in. należy zaliczyć własnoręcznie złowione i uwędzone ryby, w tym węgorza – nie do kupienia, a jeśli tak, to za nieprzyzwoite sumy. Wędzarnia jest również miejscem, w którym możemy również mile spędzić czas, upajać się pięknym zapachem aromatycznego, palonego drewna, które pełni nawet funkcję aromaterapii, jak się ostatnio donosi, ale też sposobem na dostarczenie sobie wartościowych i zdrowych produktów spożywczych, pomijając już ich doskonały smak.
Posiadając dom lub działkę warto więc wiedzieć jak zbudować wędzarnię. Jest to czynność niezwykle prosta, zajmująca niewiele czasu, a po wykonaniu dająca ogromną satysfakcję całej rodzinie.
Jak zbudować najprostszą wędzarnię?
Najprostszej konstrukcji wędzarnia ma spełniać jedynie podstawowe zadanie i nic więcej – utrzymać stosunkowo gęsty dym i ciepło w jednym miejscu. Do tego celu wystarczy najzwyklejsza i przykładowa drewniana beczka umiejscowiona na pewnej wysokości, np. na cegłach i/lub nad wykopanym dołem, z zamontowaną w górnej części siatką do kładzenia mięsa. Wystarczy pod nią rozpalić ognisko, następnie przygasić i kontrolować proces spalania, a górną część przykryć workiem lnianym czy jutowym.
To wszystko, aczkolwiek należy przyznać, że jest to wędzarnia dla niewymagających, jej konstrukcja jednak z pewnymi wyjątkami oddaje podstawową budowę każdej wędzarni. Zatem w odpowiedzi na pytanie: jak zbudować wędzarnię?, należy wziąć pod uwagę wymienione, podstawowe informacje, a także wiele innych, dotyczących np. zastosowanych materiałów, wśród których za najważniejsze uznajemy poniższe, począwszy od wyboru rodzaju wędzarni:
- Wybór konstrukcji wędzarni – z rurą doprowadzającą dym lub pionowej.
Pionowa wędzarnia została już opisana choć należy zaznaczyć, że nie powinna ona być niska, a najczęściej posiada ok. 2 metrów wysokości, z czego murowane palenisko (lub z ułożonych cegieł) ma zwykle metr wysokości. Wysokość taka zapewnia odpowiednią odległość mięsa od ognia, należy przy tym zastosować dodatkowe zabezpieczenia: deflektor, który ogranicza kapanie tłuszczu do ognia oraz jego dostęp do mięsa czy odpowietrzniki, bo też mięso nie może się ani smażyć, ani gotować.
Podobne zasady obowiązują przy wyborze wędzarni z kominem doprowadzającym dym do mięsa. Jej budowa jest jednak odmienna. Mięso w tym wypadku nie znajduje się nad ogniem, a w pewnej od niego odległości. Do wędzarnika dym odprowadza ułożony poziomo komin. W tego typu wędzarniach łatwiej jest kontrolować temperaturę. Można je też kupić za niewielką cenę. - Budując wędzarnię samodzielnie, np. z desek, należy użyć twardego drewna, a zalecane są: dąb, buk, olcha. Przy możliwości wyboru unikamy przy tym drewna z drzew iglastych, gdyż posiada ono żywicę, która wydziela się podczas wędzenia. Ponadto drewno zastosowane do budowy musi być dobrze wysuszone.
- Dach wędzarni musi być drewniany, by nie skraplała się na nim para wodna, a poza tym najlepiej by miał spadzisty kształt, aczkolwiek wędzarnia przygotowana na szybko, jak już wiadomo, może być przykryta jutą.
- Drewno, z którego zbudowana jest wędzarnia należy odpowiednio zabezpieczyć. W związku z tym, że ma być zdrowo, bo służy przygotowaniu jedzenia, najlepiej zrobić to olejem do impregnacji lub jadalnym.
- Nie wolno desek użytych w budowie wędzarni malować farbą – ze zrozumiałych względów zdrowotnych ale też jej wpływu na smak mięsa oraz stosować jakichkolwiek spajających elementów cynkowych.
W przeciwieństwie do opisanej wcześniej „prowizorycznej” wędzarni z beczki, w stosunkowo wysokich lub wykorzystujących komin dymny nie trzeba już kontrolować ognia, może się on swobodnie tlić bez obaw, że spali lub usmaży mięso. Wędzenie dzięki temu jest wygodniejsze i właściwie można je pozostawić samemu sobie nie pozwalając jedynie by zupełnie przygasł żar.
Co jeszcze warto wiedzieć o wędzarniach?
W każdej wędzarni powinna być zamontowana wyjmowana, metalowa kratka, zabezpieczająca wędzonkę przed spadnięciem. Warto zadbać, by był dostęp do dna wędzarni w celu jej czyszczenia z tłuszczu, dzięki czemu każdorazowo wędzonki są czyste i pozbawione dodatkowych, nieprzyjemnych zapachów.
Komora wędzarni musi mieć dopływ powietrza, gdyż jego brak „przydymia” wędzonkę i sprawia, że nie jest ona smaczna. Dopływ powietrza jest szczególnie ważny przy wędzeniu ma zimno, co zajmuje zwykle 12 godzin rozłożonych na dwa dni. Temperatura w wędzarni nie może wówczas przekroczyć 22° C. I to właściwie wszystko.
Jak zbudować wędzarnię już wiadomo. Można to zrobić samemu w zaledwie godzinę, aczkolwiek można też się postarać i zbudować trwałą, częściowo murowaną konstrukcję. Będzie ona służyła nam latami, a z pewnością może też być ozdobą ogródka.
Zostaw komentarz