Kiełbasa wyborowa królicza - Wędzić dymem gorącym przez 1 - 1,5 godziny. Uwędzone kiełbasy włożyć do wrzątku na 25 -...
Wędzarnia drewniana czy metalowa?
Jaką wędzarnie wybrać?
Do budowy naszych wędzarni ogrodowych najczęściej używamy dwóch rodzai drewna, zarówno drewna olchowego jak i świerkowego. Oba materiały nadają się jak najbardziej do budowy wędzarni. Tak jak każde drewno jest mało odporne na działanie czynników zewnętrznych jak wilgoć, pleśń, grzyby a nawet szkodników, dlatego trzeba pamiętać o wcześniejszym ich zabezpieczeniu i prawidłowym przechowywaniu. Zalecamy trzymanie wędzarni pod jakimś zadaszeniem. Przy produkcji wędzarni bierzemy pod uwagę całą jej konstrukcję, dlatego też nasze produkty są mobilne, po całym procesie wędzenia z łatwością możemy je przenieść w dogodne miejsce.
Wędzarnie z drewna liściastego jak olcha cieszy się dużą popularnością wśród naszych klientów ze względu na trwałość, odporność na wysokie temperatury. Drewno nie pęka i nie kurczy się.
Wędzarnie wykonane z drewna iglastego jak świerk mogą mieść śladowe ilości żywicy co nie zmienia faktu, że możemy w nich bez problemu wędzić. Jeśli zauważymy żywicę wówczas należy taką wędzarnie przepalić w wyższej temperaturze na pusto bez żadnego wsadu.
Rodzaje wędzarni domowych
- wędzarnie drewniane z oddalonym kanałem dymnym i paleniskiem
- wędzarnie drewniane z paleniskiem bezpośrednim
Zalety i wady wędzarni drewnianej z oddalonym kanałem
Zalety takiej wędzarni:
- wzmocniona konstrukcja;
- estetyka wykonania;
- masywne zamknięcia;
- dwa poziomy wędzenia;
- otwierany daszek;
- pojemność ok 150 litrów, maksymalnie do 20 kg wsadu;
- możliwość wędzenia zarówno na zimno i na gorąco;
- lepsza kontrola nad temperaturą w wędzarni im dłuższa rura wówczas można wędzić w niższych temperaturach;
- przystępna cena;
- dobrze utrzymuje ciepło;
- mobilna
Wady takiej wędzarni:
- tak jak każdy produkt wykonany z drewna należy o nią dbać i zabezpieczyć przed wilgocią i szkodnikami;
Zalety i wady wędzarni z drewnianej bezpośrednim paleniskiem
Zalety takiej wędzarni:
- w samej konstrukcji paleniska umieszczone jest mniejsze palenisko, wędzarnia nie styka się bezpośrednio z żarem;
- duży deflektor pozwalający równomiernie rozprowadzić ciepło w samej komorze;
- dwa poziomy wędzenia;
- pojemność ok 150 litrów, maksymalnie do 20 kg wsadu;
- możliwość wieszania dłuższych produktów;
- podnoszony daszek;
- masywne zamknięcia;
- możliwość wędzenia na gorąco
- wykonana estetycznie z naturalnego surowca;
- zajmuje mało miejsca i jest mobilna;
- przystępna cena;
Wady takiej wędzarni:
- wędzenie na zimno może być trochę problematyczne, należy rozpalić drewno do uzyskania żaru wówczas dorzucić niewielką ilość zrębek;
- drewno wymaga impregnacji
Rodzaje wędzarni metalowych
- Wędzarnie metalowa z oddalonym kanałem dymnym i paleniskiem;
- Wędzarnie metalowa z paleniskiem bezpośrednim;
Wędzarnie metalowe charakteryzuję się dużą wytrzymałością, są praktycznie niezniszczalne, lekkie i mobilne, zarówno produkty wykonane z drewna czy metalu mają swoje plusy i minusy.
Ścianki wędzarni nie są dodatkowo izolowane dlatego, też podczas niskich temperatur występujących na zewnątrz może wystąpić efekt kondensacji w środku wilgoci. Wędzarnia metalowa z bezpośrednim paleniskiem posiada w komorze z góry i tyłu wędzarni dodatkowe otwory wentylacyjne, które pozwalają w niewielkim stopniu eliminować ten problem. Pojemność tej wędzarni to ok 80 litrów czyli na spokojnie zmieści się ok 10 kg wsadu. Posiada również dwa poziomy wędzenia i możliwość wędzenia dłuższych produktów. Można w niej wędzić na gorąco, w przypadku wędzenia na zimno łatwiej sprawdza się wędzarnia metalowa z oddalonym od siebie paleniskiem
Zostaw komentarz