Deflektor w wędzarni może przyczynić się do oszczędności energii elektrycznej poprzez poprawę efektywności procesu...
Wędzarnia drewniana czy metalowa?
Jaką wędzarnie wybrać?
Do budowy naszych wędzarni ogrodowych najczęściej używamy dwóch rodzai drewna, zarówno drewna olchowego jak i świerkowego. Oba materiały nadają się jak najbardziej do budowy wędzarni. Tak jak każde drewno jest mało odporne na działanie czynników zewnętrznych jak wilgoć, pleśń, grzyby a nawet szkodników, dlatego trzeba pamiętać o wcześniejszym ich zabezpieczeniu i prawidłowym przechowywaniu. Zalecamy trzymanie wędzarni pod jakimś zadaszeniem. Przy produkcji wędzarni bierzemy pod uwagę całą jej konstrukcję, dlatego też nasze produkty są mobilne, po całym procesie wędzenia z łatwością możemy je przenieść w dogodne miejsce.
Wędzarnie z drewna liściastego jak olcha cieszy się dużą popularnością wśród naszych klientów ze względu na trwałość, odporność na wysokie temperatury. Drewno nie pęka i nie kurczy się.
Wędzarnie wykonane z drewna iglastego jak świerk mogą mieść śladowe ilości żywicy co nie zmienia faktu, że możemy w nich bez problemu wędzić. Jeśli zauważymy żywicę wówczas należy taką wędzarnie przepalić w wyższej temperaturze na pusto bez żadnego wsadu.
Rodzaje wędzarni domowych
- wędzarnie drewniane z oddalonym kanałem dymnym i paleniskiem
- wędzarnie drewniane z paleniskiem bezpośrednim
Zalety i wady wędzarni drewnianej z oddalonym kanałem
Zalety takiej wędzarni:
- wzmocniona konstrukcja;
- estetyka wykonania;
- masywne zamknięcia;
- dwa poziomy wędzenia;
- otwierany daszek;
- pojemność ok 150 litrów, maksymalnie do 20 kg wsadu;
- możliwość wędzenia zarówno na zimno i na gorąco;
- lepsza kontrola nad temperaturą w wędzarni im dłuższa rura wówczas można wędzić w niższych temperaturach;
- przystępna cena;
- dobrze utrzymuje ciepło;
- mobilna
Wady takiej wędzarni:
- tak jak każdy produkt wykonany z drewna należy o nią dbać i zabezpieczyć przed wilgocią i szkodnikami;
Zalety i wady wędzarni z drewnianej bezpośrednim paleniskiem
Zalety takiej wędzarni:
- w samej konstrukcji paleniska umieszczone jest mniejsze palenisko, wędzarnia nie styka się bezpośrednio z żarem;
- duży deflektor pozwalający równomiernie rozprowadzić ciepło w samej komorze;
- dwa poziomy wędzenia;
- pojemność ok 150 litrów, maksymalnie do 20 kg wsadu;
- możliwość wieszania dłuższych produktów;
- podnoszony daszek;
- masywne zamknięcia;
- możliwość wędzenia na gorąco
- wykonana estetycznie z naturalnego surowca;
- zajmuje mało miejsca i jest mobilna;
- przystępna cena;
Wady takiej wędzarni:
- wędzenie na zimno może być trochę problematyczne, należy rozpalić drewno do uzyskania żaru wówczas dorzucić niewielką ilość zrębek;
- drewno wymaga impregnacji
Rodzaje wędzarni metalowych
- Wędzarnie metalowa z oddalonym kanałem dymnym i paleniskiem;
- Wędzarnie metalowa z paleniskiem bezpośrednim;
Wędzarnie metalowe charakteryzuję się dużą wytrzymałością, są praktycznie niezniszczalne, lekkie i mobilne, zarówno produkty wykonane z drewna czy metalu mają swoje plusy i minusy.
Ścianki wędzarni nie są dodatkowo izolowane dlatego, też podczas niskich temperatur występujących na zewnątrz może wystąpić efekt kondensacji w środku wilgoci. Wędzarnia metalowa z bezpośrednim paleniskiem posiada w komorze z góry i tyłu wędzarni dodatkowe otwory wentylacyjne, które pozwalają w niewielkim stopniu eliminować ten problem. Pojemność tej wędzarni to ok 80 litrów czyli na spokojnie zmieści się ok 10 kg wsadu. Posiada również dwa poziomy wędzenia i możliwość wędzenia dłuższych produktów. Można w niej wędzić na gorąco, w przypadku wędzenia na zimno łatwiej sprawdza się wędzarnia metalowa z oddalonym od siebie paleniskiem
Zostaw komentarz