Ostatnie artykuły

Wędzenie serów – w czym tkwi tajemnica

Wędzenie serów – w czym tkwi tajemnica

Wędzenie serów – najlepsze rozwiązania

Do wędzenia nie musimy używać serów wykonanych samodzielnie, choć te smakują najlepiej. Sery białe i żółte możemy kupić w sklepie lub od sprawdzonego, pobliskiego producenta. Proces wędzenia wydobywa z nich głębie smaku, podkreśla aromat oraz konserwuje. Dym sprawia, że z sera odparowuje nadmiar wody, a tłuszcz jest zbliżony do powierzchni sera.

Dzięki połączeniu dymu z tłuszczem ser ulega naturalnej konserwacji. Do utrzymania jak najdłuższej przydatności do spożycia trzeba pamiętać, aby ser wędzony przechowywać w suchych pomieszczeniach. Przy wędzeniu serów ważne jest utrzymanie słabego ognia, aby ser się nie nagrzewał. Pamiętajmy o tym, że każdy rodzaj sera wymaga odpowiedniego podejścia. Do uzyskania lepszego smaku, możemy posypać sery ulubionymi przyprawami.

Wędzenie białego sera

Do wędzenia nadaje się zwykły twaróg, ser podpuszczkowy typu włoskiego oraz mozzarella. Każdy ser, zanim trafi do wędzarni, powinien być zamarynowany. Przeważnie marynuje się go w roztworze wody z solą, na jeden litr wody dodajemy około 80 gram soli. Biały ser przetrzymujemy w takie solance przez około 8 godzin. Gdy ser już się zamarynuje, wtedy należy go osuszyć, owinąć jałową gazą i zawiązać.

Każdy typ sera wędzimy inaczej. W przypadku mozzarelli nie powinno to trwać długo, a temperatura nie może przekraczać 45 stopni. Trzeba pilnować sera, aby się nie rozpuścił. Natomiast ser biały oraz podpuszczkowy możemy wędzić przez 4 godziny. Temperatura optymalna to 60 stopni. Co ważne, nadają się do wędzenia z innymi produktami.

Wędzenie żółtego sera

Możemy wędzić różnego rodzaju sery żółte, najlepsze są tłuste. Ważne jest, aby wędzenie odbywało się na metalowych kratkach w zimnym dymie przez 8 godzin. Temperatura podczas wędzenia nie może przekroczyć 30 stopni, przeciwnym przypadku ser może się roztopić. Żółte sery możemy pokroić na grube plastry i natrzeć ulubionymi ziołami, takimi jak np. papryka słodka, bądź ostra, rozmaryn, tymianek itp.. Ser żółty przed wędzeniem również możemy owinąć jałową gazą i związać. Podczas wędzenia pamiętamy o przewracaniu kawałków sera.

Jaka wędzarnia będzie najlepsza do sera?

Do wędzenia najlepsze są wędzarnie drewniane, które intensywnie podkreślają smak i aromat wędzonych serów. Możemy również wędzić w wędzarniach murowanych. Jednak sery nie są zbyt wielkim produktem, dlatego dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie wędzarni elektrycznej domowej. W tym przypadku dym wydobywa się jedynie ze zrębek drzew i nie zawiera szkodliwych kwasów. Do serów najlepiej zastosować zrębki dębu lub jabłoni. To one nadają serom wyjątkowy kolor i smak.

Najwygodniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie domowej wędzarni elektrycznej. Przenośna wędzarnia dostępna w sklepie Pankornik.pl pozwoli na wędzenie serów nawet na balkonie. Tutaj znajdziesz również zrębki i inne artykuły wędzarnicze. Zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem.

Opublikowany w: Poradniki

Zostaw komentarz