Ostatnie artykuły

Ale czym jest i co to jest wędzenie ?

Ale czym jest i co to jest wędzenie ?

Od wieków najlepszymi metodami utrwalania mięsa były solenie, wędzenie i suszenie. I choć nie wiadomo, skąd dokładnie wziął się pomysł na wędzenie mięsa i ryb, pewne jest, że stosowały go już ludy pierwotne. Dziś wędzenie stało się odrębną sztuką przyrządzania mięsnych smakołyków, a samodzielnie przygotowane frykasy są szczególną radością dla podniebienia.

Wędzeniem nazywa się utrwalanie mięsa zwierząt i ryb oraz jego przetworów za pomocą dymu, otrzymywanego podczas spalania drewna przy słabym dostępie powietrza. W trakcie wędzenia mięsa następuje stopniowa i równomierna utrata jego wilgotności i jednoczesne pulchnienie pod wpływem temperatury lub procesów enzymatycznych. Dym niejako przenika wędzony produkt , a zachodzące procesy chemiczne powodują przedłużenie jego trwałości oraz podniesienie wartości smakowych. Wędzona żywność staje się delikatniejsza i zyskuje apetyczną barwę. Ryby stają się złociste, mięso zaś jasnobrązowe, ciemnobrązowe lub czarniawe. Dodatkowo mięso w czasie wędzenia zyskuje odporność na procesy jełczenia, a dym wykazuje również działanie przeciwbakteryjne.
Opublikowany w: Poradniki

Zostaw komentarz