Wędzenie to metoda konserwowania i przygotowywania mięsa, ryb i innych produktów, i choć może wydawać się to procesem...
Ostatnie artykuły
-
Gdzie postawić wędzarnie i ogólne zasady użytkowania.
-
Prototypowe komory wędzarnicze2023-04-21
Mamy do sprzedaży 4 prototypowe komory wędzarnicze. Wszystkie zostały wystawione na allegro. Poniżej wstawiam...
-
Nowości w sklepie PanaKornika2023-04-17
Zawitały dziś do naszej oferty dwa nowe modele wędzarni elektrycznych automatycznych A100 i A180
-
Wielkanocne zamówienia na wędzarnie olchowe...2023-04-03
Jeśli ktoś z Państwa planuje wędzenie na święta wielkanocne i jeszcze ma ochotę zamówić wędzarnię z dostawą do piątku
-
Kiełbasa paprykowa2023-03-28
Przepis na pikantną domową kiełbasę, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy, czy...
-
Schab bez kości wędzony2023-03-28
Kolejna świąteczna wędzonka, wędzony schab bez kości. Wędzone w garnku na zrębkach olcha/buk/brzoza.
-
Kiełbaski prababki z 1896 r.2023-03-28
Przepis pochodzi z 1896 r. Są to cienkie kiełbaski zrobione bez używania peklosoli, z mięsa tylko solonego solą. Jak...
-
Kiełbasa wiejska, pradziada z 1896 r.2023-03-28
Przepis pochodzi z 1896 r. Jest to kiełbasa zrobiona bez używania peklosoli, z mięsa tylko solonego solą. Jak sama...
-
Kiełbasa chłopska2023-03-28
Kiełbasa chłopska tuż obok kiełbasy zwyczajnej wydaje się nieco zapomniana. Ta tradycyjna kiełbasa ma prosty skład...
-
Kabanosy wędzone2023-03-28
Kabanosy to jedna z najbardziej znanych kiełbas w Polsce. Wielu producentów oferuje swoje wersje kabanosów, które...
Kategorie bloga
Szukaj na blogu
Wszystkie artykuły

Ale czym jest i co to jest wędzenie ?
Wędzeniem nazywa się utrwalanie mięsa zwierząt i ryb oraz jego przetworów za pomocą dymu, otrzymywanego podczas spalania drewna przy słabym dostępie powietrza. W trakcie wędzenia mięsa następuje stopniowa i równomierna utrata jego wilgotności i jednoczesne pulchnienie pod wpływem temperatury lub procesów enzymatycznych. Dym niejako przenika wędzony produkt , a zachodzące procesy chemiczne powodują przedłużenie jego trwałości oraz podniesienie wartości smakowych. Wędzona żywność staje się delikatniejsza i zyskuje apetyczną barwę. Ryby stają się złociste, mięso zaś jasnobrązowe, ciemnobrązowe lub czarniawe. Dodatkowo mięso w czasie wędzenia zyskuje odporność na procesy jełczenia, a dym wykazuje również działanie przeciwbakteryjne.
Powiązane artykuły
-
Peklosól do wędzonek i nie tylko.
Opublikowany w: Poradniki2023-03-10Nie zapomnij o odpowiednich, aromatycznych przyprawach! Dodane nawet w niewielkich ilościach poprawiają walory...Czytaj więcej... -
Jak zabezpieczyć drewno w ogrodzie?
Opublikowany w: Poradniki2023-03-10Aranżując ogród chcemy by zawsze wyglądał tak samo dobrze. Wymaga to sporego nakładu pracy szczególnie jeśli...Czytaj więcej... -
Wędzarnia drewniana elektryczna czy z paleniskiem?
Opublikowany w: Poradniki2023-03-10Wybór jaki obecnie mamy to wędzarnia z paleniskiem lub wędzarnia z dymogeneratorem. Jeżeli faktycznie zastanawiamy...Czytaj więcej... -
Wędzenie na zimno szynki i ryb – krok po kroku.
Opublikowany w: Poradniki2023-03-10Zacznijmy od tego, czym jest wędzenie. Podczas procesu wędzenia mięso jest poddawane obróbce termicznej, w której pod...Czytaj więcej... -
Jak zrobić wędzarnie z beczki?
Opublikowany w: Poradniki2023-03-10Wędzarnia z beczki metalowej lub drewnianej, wybór należy do Ciebie. Taka wędzarnia z pewnością nie narazi nas na...Czytaj więcej...
Zostaw komentarz