Ostatnie artykuły

Baleron wędzony i gotowany

Baleron wędzony i gotowany

Składniki

- 5 kg karkówki wieprzowej
- 18dag soli
- 1 łyżeczka saletry
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki ziela angielskiego
- błona z sadła

Przygotowanie i wędzenie

Mięso natrzeć solą, saletrą i przyprawami utłuczonymi w moździerzu. Włożyć do kamiennego naczynia, przykryć talerzykiem i obciążyć. Odstawić na 14 dni w chłodne miejsce. Codziennie polewać mięso wytworzoną solanką. Wyjąć, suszyć 3-4 godz. Zawinąć w błonę, przewiązać szpagatem i wędzić 5 godz. w ciepłym dymie. Po uwędzeniu gotować 2 godz. w ledwo wrzącej wodzie, a następnie suszyć.

Poradnik metod wędzenia
Opublikowany w: Przepisy

Zostaw komentarz