Ostatnie artykuły

Boczek wędzony

Boczek wędzony

Składniki

- 5kg boczku
- 30 dag soli
- 10g saletry
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 4 utłuczone goździki
- 2 łyżeczki majeranku z szałwią lub estragonem

Przygotowanie i wędzenie

Boczek oczyścić i wykroić kości. Płaty boczku pokroić w prostokąty (15 na 30 cm). Majeranek i estragon przetrzeć przez sitko, gorczycę i kolendrę utłuc. Wszystkie przyprawy wymieszać z solą i saletrą, natrzeć nimi mięso i ułożyć w ściśnięte w zimny, wyparzonym naczyniu z kamionki. Przycisnąć wygotowanym denkiem i pozostawić na dobę w temperaturze pokojowej. Następnie przykryte naczynie umieścić w chłodnym pomieszczeniu. Boczki przekładać co 1-2 dni. Po 7 dniach wyjąć, powiesić w przewiewie na parę godzin. Gdy boczki obeschną, poosłaniać je płótnem lub gazą (każdą sztukę oddzielnie) i wędzić przez 7 dni w zimnym dymie lub przez 1 dzień w ciepłym. Wędzenie można też przeprowadzić  w dymie gorącym, wówczas trwa to o wiele krócej. Płaty wędzonego boczku przechowywać powieszone w zimnym, ciemnym i przewiewnym pomieszczeniu.
Opublikowany w: Przepisy

Zostaw komentarz