Ostatnie artykuły

Polędwica wędzona

Polędwica wędzona

Składniki

- 3 kg schabu środkowego lub karkowego
- 10-12 dag soli
- 5-6 g saletry
- 2 listki laurowe
- 3 łyżeczki zmielonego pieprzu z zielem angielskim i 4 goździkami
- szczypta imbiru
- ½ łyżeczki gorczycy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- osłonki


Przygotowanie i wędzenie


Schab oczyścić dokładnie z kości. Najlepiej pokroić mięso w poprzek. Gorczycę i listki laurowe utłuc w moździerzu. Czosnek obrać i zmiażdżyć w prasce. Przyprawy wymieszać z solą i saletrą. Trochę mieszaniny wsypać na dno wyparzonego naczynia z kamionki. Przygotowane kawałki mięsa bardzo starannie natrzeć przyprawami i ułożyć ściśle w naczyniu. Przykryć obciążonym krążkiem i pozostawić w temperaturze pokojowej na 36-48 godz. Wyjąć mięso, przełożyć każdy kawałek na drugą stronę. Ponownie obciążyć, przykryć dopasowaną pokrywą i umieścić w chłodnym miejscu na 10-14 dni. Obfite nastrzykiwanie skraca proces peklowania nawet do 7-10 dni. Następnie wyjąć mięso, pozostawić (najlepiej na siatce) na ok. 5 godz. w przewiewnym miejscu, żeby obeschło. Obsuszoną polędwicę włożyć do odpowiedniej wielkości osłonki. Umocować, obwiązując mocnym lnianym sznurkiem. Wędzić w zimnym dymie przez 7 dni lub ok. 8 godz. w ciepłym dymie. Uwędzoną polędwicę należy przechowywać zawieszoną w zimnym, ciemnym i przewiewnym miejscu.

Poradnik metod wędzenia
Opublikowany w: Przepisy

Zostaw komentarz