Deflektor w wędzarni może przyczynić się do oszczędności energii elektrycznej poprzez poprawę efektywności procesu...
Ostatnie artykuły
-
Deflektor – jego działanie i wpływ na wędzenie
-
Kiełbasa wyborowa królicza2024-03-22
Kiełbasa wyborowa królicza - Wędzić dymem gorącym przez 1 - 1,5 godziny. Uwędzone kiełbasy włożyć do wrzątku na 25 -...
-
Kiełbasa serdelowa królicza2024-03-21
Kiełbasa serdelowa królicza - Wędzić dymem ciepłym przez 3 - 4 godziny. Uwędzone kiełbasy zanurzyć we wrzątku na 15 -...
-
Kiełbasa domowa z dzika2024-03-20
Kiełbasa domowa z dzika - Krążki kiełbasy zawiesić w przewiewnym miejscu na 1 dzień do obsuszenia. Wędzić w dymie ok....
-
Biała kiełbasa na święta2024-03-19
Biała kiełbasa na święta - Po ugotowaniu zajadam z chrzanem ale sposobów przygotowania białej kiełbasy jest mnóstwo....
-
Kiełbasa z sarny2024-03-14
Kiełbasa z sarny - Wędzić w gorącym dymie 3-4 godz. W nagrzanej wędzarce rozwiesić kiełbasy tak, aby zapewnić...
-
Kiełbasa drobiowa2024-03-14
Kiełbasa drobiowa - Wędzenie: Gorącym dymem przez 120-180 min. do osiągnięcia barwy brązowej. W czasie wędzenia...
-
Kiełbasa serdelowa2024-03-14
Kiełbasa serdelowa - Wędzenie: Gorącym dymem przez 75-100 min, aż kiełbasy nabiorą barwy jasnobrązowej. Pamiętajcie o...
-
Serdelki2024-03-14
Serdelki - Wędzenie: Gorącym dymem przez 65-85 min., aż serdelki nabiorą barwy jasnobrązowej. W czasie wędzenia...
-
Mortadela wędzona i parzona2024-03-14
Mortadela wędzona i parzona - Wędzenie: Gorącym dymem przez 100-135 min. W czasie wędzenia należy przekładać kije w...
Kategorie bloga
Szukaj na blogu
Polędwica wieprzowa
- 3 kg polędwicy wieprzowej
- 6 łyżek soli
- 1½ łyżeczki saletry
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 25 ziaren ziela angielskiego zmielonego
- błona z sadła wieprzowego
Przygotowanie i wędzenie
Sól i saletrę dokładnie wymieszać z przyprawami i natrzeć polędwicę ze wszystkich stron. Natarte mięso włożyć do kamiennego garnka, nakryć talerzykiem i obciążyć. Przenieść do chłodnego pomieszczenia i peklować 8-10 dni, codziennie przewracając i polewając solanką zbierającą się na dnie naczynia. U peklowaną polędwicę wyjąć, opłukać ciepłą wodą i suszyć w przewiewie przez 3-4 godz. Następnie zawinąć polędwicę w błonę z sadła, osznurować szpagatem (raz wzdłuż i co 4-5 cm w poprzek) i wędzić w ciepłym dymie przez 1-2 dni. W chłodnym i suchym pomieszczeniu polędwicę można przechowywać do 4 tygodni.
Poradnik metod wędzenia
Powiązane artykuły
-
Jak wędzimy boczek?
Wracamy do Was po krótkiej przerwie odświeżyć temat wędzonych smakołyków. Idzie zima czas ubrać się w trochę grubszą...Czytaj więcej...
-
Wędzona słonina w domowej i ogrodowej wędzarni
Oficjalnie rozpoczynamy przygotowania do sezonu jesień/zima, co za tym idzie magazynujemy zapasy. Wędzenie mięsa czy...Czytaj więcej...
-
Ser oscypek i metody wędzenia
Okres wakacyjny dobiega końca, morze czy góry? Może jednak góry. W tym roku odwiedziliśmy Zakopane, choć pogoda nie...Czytaj więcej...
-
Domowy wyrób wędlin.
Wielu z nas nie wyobraża sobie posiłku bez mięsa. Wybór w dzisiejszych supermarketach jest nieograniczony począwszy...Czytaj więcej...
-
Peklowanie mięsa w woreczku – sous vide.
Tradycyjne metody wędzenia zawsze będą miały swoich zwolenników i nikt nie zaprzeczy, że są słuszne. W każdej...Czytaj więcej...
Zostaw komentarz