Ostatnie artykuły

Polędwica wieprzowa

Polędwica wieprzowa

Składniki

- 3 kg polędwicy wieprzowej
- 6 łyżek soli
- 1½ łyżeczki saletry
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 25 ziaren ziela angielskiego zmielonego
- błona z sadła wieprzowego

Przygotowanie i wędzenie


Sól i saletrę dokładnie wymieszać z przyprawami i natrzeć polędwicę ze wszystkich stron. Natarte mięso włożyć do kamiennego garnka, nakryć talerzykiem i obciążyć. Przenieść do chłodnego pomieszczenia i peklować 8-10 dni, codziennie przewracając i polewając solanką zbierającą się na dnie naczynia. U peklowaną polędwicę wyjąć, opłukać ciepłą wodą i suszyć w przewiewie przez 3-4 godz. Następnie zawinąć polędwicę w błonę z sadła, osznurować szpagatem (raz wzdłuż i co 4-5 cm w poprzek) i wędzić w ciepłym dymie przez 1-2 dni. W chłodnym i suchym pomieszczeniu polędwicę można przechowywać do 4 tygodni.

Poradnik metod wędzenia

Opublikowany w: Przepisy

Zostaw komentarz