Deflektor w wędzarni może przyczynić się do oszczędności energii elektrycznej poprzez poprawę efektywności procesu...
Ostatnie artykuły
-
Deflektor – jego działanie i wpływ na wędzenie
-
Kiełbasa wyborowa królicza2024-03-22
Kiełbasa wyborowa królicza - Wędzić dymem gorącym przez 1 - 1,5 godziny. Uwędzone kiełbasy włożyć do wrzątku na 25 -...
-
Kiełbasa serdelowa królicza2024-03-21
Kiełbasa serdelowa królicza - Wędzić dymem ciepłym przez 3 - 4 godziny. Uwędzone kiełbasy zanurzyć we wrzątku na 15 -...
-
Kiełbasa domowa z dzika2024-03-20
Kiełbasa domowa z dzika - Krążki kiełbasy zawiesić w przewiewnym miejscu na 1 dzień do obsuszenia. Wędzić w dymie ok....
-
Biała kiełbasa na święta2024-03-19
Biała kiełbasa na święta - Po ugotowaniu zajadam z chrzanem ale sposobów przygotowania białej kiełbasy jest mnóstwo....
-
Kiełbasa z sarny2024-03-14
Kiełbasa z sarny - Wędzić w gorącym dymie 3-4 godz. W nagrzanej wędzarce rozwiesić kiełbasy tak, aby zapewnić...
-
Kiełbasa drobiowa2024-03-14
Kiełbasa drobiowa - Wędzenie: Gorącym dymem przez 120-180 min. do osiągnięcia barwy brązowej. W czasie wędzenia...
-
Kiełbasa serdelowa2024-03-14
Kiełbasa serdelowa - Wędzenie: Gorącym dymem przez 75-100 min, aż kiełbasy nabiorą barwy jasnobrązowej. Pamiętajcie o...
-
Serdelki2024-03-14
Serdelki - Wędzenie: Gorącym dymem przez 65-85 min., aż serdelki nabiorą barwy jasnobrązowej. W czasie wędzenia...
-
Mortadela wędzona i parzona2024-03-14
Mortadela wędzona i parzona - Wędzenie: Gorącym dymem przez 100-135 min. W czasie wędzenia należy przekładać kije w...
Kategorie bloga
Szukaj na blogu
Płukanie i suszenie ryb
"Ryb nie powinno się płukać wodą ze strumienia, rzeki i jeziora"
"Przed włożeniem do wędzarni ryby muszą przeschnąć, najlepiej w przewiewnym i zacienionym miejscu, zawieszone na prętach lub hakach wędzarniczych"
Ryby powinno się bardzo dokładnie płukać pod bieżącą wodą, uwzględniając jamę brzuszną. Zmywa się przy tym także resztki śluzu i krwi. Temperatura wody nie powinna przekraczać 20°C. Nie powinno się używać wody ze strumienia, rzeki lub jeziora. Najlepiej płukać ryby na przetaku lub w plastikowym naczyniu.
Przed ułożeniem ryb w wędzarni warto je na chwilę zawiesić w pozycji pionowej. Tak osuszone zyskają większą twardość i nie zerwą się z haka pod swoim ciężarem. Ma to szczególne znaczenie, gdy ryby mają wisieć w dymie. Tam, gdzie nie można ryb powiesić, należy je ułożyć na ruszcie tak, aby miały zapewniony dostęp powietrza, co trwa ok. 2 godz. Nie należy wystawiać ich na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, wpłynęłoby to bowiem niekorzystnie na ich smak.
Powiązane artykuły
-
Peklosól do wędzonek i nie tylko.
Opublikowany w: Poradniki2023-03-10Nie zapomnij o odpowiednich, aromatycznych przyprawach! Dodane nawet w niewielkich ilościach poprawiają walory...Czytaj więcej...
-
Jak zabezpieczyć drewno w ogrodzie?
Opublikowany w: Poradniki2023-03-10Aranżując ogród chcemy by zawsze wyglądał tak samo dobrze. Wymaga to sporego nakładu pracy szczególnie jeśli...Czytaj więcej...
-
Wędzarnia drewniana elektryczna czy z paleniskiem?
Opublikowany w: Poradniki2023-03-10Wybór jaki obecnie mamy to wędzarnia z paleniskiem lub wędzarnia z dymogeneratorem. Jeżeli faktycznie zastanawiamy...Czytaj więcej...
-
Wędzenie na zimno szynki i ryb – krok po kroku.
Opublikowany w: Poradniki2023-03-10Zacznijmy od tego, czym jest wędzenie. Podczas procesu wędzenia mięso jest poddawane obróbce termicznej, w której pod...Czytaj więcej...
-
Jak zrobić wędzarnie z beczki?
Opublikowany w: Poradniki2023-03-10Wędzarnia z beczki metalowej lub drewnianej, wybór należy do Ciebie. Taka wędzarnia z pewnością nie narazi nas na...Czytaj więcej...
Zostaw komentarz