Ostatnie artykuły

Krewetki wędzone na ostro

Krewetki wędzone na ostro

1 Komentarz
(5)

Wędzone krewetki na ostro to danie kuchni światowej, które charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem. Krewetki są najpierw oczyszczone z łusek i żyłek, a następnie posypane mieszanką przypraw, w tym papryką w proszku, czosnkiem w proszku, papryką cayenne i solą. Wędrzą następnie na patelnię z rozgrzanym olejem i smażone na złoty kolor z każdej strony.

Krewetki są aromatyczne, a przyprawy dodają im pikantnego smaku. Mogą być podawane jako przystawka lub jako danie główne, np. w sałatkach lub makaronach. Zwykle podaje się je z kawałkami cytryny lub limonki, które dodają im świeżości.

Wędzone krewetki na ostro to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które zachwyci miłośników krewetek oraz pikantnych potraw.


Składniki:

  • krewetki surowe (mrożone lub  świeże)
  • sól warzona do solanki 40 g/l

 

Marynata:

  • czosnek granulowany
  • cebula granulowana
  • papryka mielona
  • chili w płatkach

Przygotowanie:

Z krewetek zdjąć pancerz i wyciągnąć jelito, zostawiając ogonek. Można również zostawić pancerzyki, które będzie się zdejmowało przed konsumpcją.

Przygotować solankę – rozpuścić sól w wodzie, 40 g/l i zalać oczyszczone krewetki. Zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie krewetki wyjąć z solanki i wytrzeć ręczniczkiem papierowym.

Przygotować marynatę – mieszankę przypraw. Przyprawami posypać krewetki, wymieszać i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie krewetki rozłożyć na kratce lub siatce wędzarniczej.

Osuszanie: w dobrze wygrzanej i odparowanej z wilgoci wędzarni, bez dymu, w temperaturze 5oC niższej niż planowana temperatura wędzenia, np 45oC aż krewetki będą suche w dotyku i wygrzane, o temperaturze zbliżonej do komory wędzarniczej.

Wędzenie: w temperaturze 50oC – nie za długo aby krewetka nie była gumowa i wysuszona, wędziłam 50 minut (innym sposobem podanym przez autora jest wędzenie w 60-80oC przez 25-35 minut do wybarwienia na różowo, następnie polanie roztopionym masłem i skropienie cytryną).

Następnie przed podaniem rozgrzać na patelni masło i włożyć uwędzone krewetki, podsmażyć krewetki po max 1 minucie z każdej strony, na dużej mocy palnika. Skropić cytryną.

Podawać ciepłe z pieczywem lub jako dodatek do wszelkich sałatek lub dań.

Źródło: kochamlubiegotuje.pl

Opublikowany w: Przepisy

Zostaw komentarz

Komentarze

  • Krewetki sa pyszne:)
    Przez:Benek On 2023-07-11
    Ocena:
    5.0

    Bardzo fajny przepis i jako, ze lubie bawic sie w wedzenie roznosci to i krewetki z checia wyprobuje tym bardziej, ze niedawno w Kolobrzegu mialem okazje jesc te smakowitosc. Niemniej szukam jeszcze jakiegos przepisu na wedzone malze, omulki. No i bol bo nie moge znalezc czegos sensownego…