Deflektor w wędzarni może przyczynić się do oszczędności energii elektrycznej poprzez poprawę efektywności procesu...
Krewetki wędzone na ostro
Wędzone krewetki na ostro to danie kuchni światowej, które charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem. Krewetki są najpierw oczyszczone z łusek i żyłek, a następnie posypane mieszanką przypraw, w tym papryką w proszku, czosnkiem w proszku, papryką cayenne i solą. Wędrzą następnie na patelnię z rozgrzanym olejem i smażone na złoty kolor z każdej strony.
Krewetki są aromatyczne, a przyprawy dodają im pikantnego smaku. Mogą być podawane jako przystawka lub jako danie główne, np. w sałatkach lub makaronach. Zwykle podaje się je z kawałkami cytryny lub limonki, które dodają im świeżości.
Wędzone krewetki na ostro to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które zachwyci miłośników krewetek oraz pikantnych potraw.
Składniki:
- krewetki surowe (mrożone lub świeże)
- sól warzona do solanki 40 g/l
Marynata:
- czosnek granulowany
- cebula granulowana
- papryka mielona
- chili w płatkach
Przygotowanie:
Z krewetek zdjąć pancerz i wyciągnąć jelito, zostawiając ogonek. Można również zostawić pancerzyki, które będzie się zdejmowało przed konsumpcją.
Przygotować solankę – rozpuścić sól w wodzie, 40 g/l i zalać oczyszczone krewetki. Zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie krewetki wyjąć z solanki i wytrzeć ręczniczkiem papierowym.
Przygotować marynatę – mieszankę przypraw. Przyprawami posypać krewetki, wymieszać i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie krewetki rozłożyć na kratce lub siatce wędzarniczej.
Wędzenie: w temperaturze 50oC – nie za długo aby krewetka nie była gumowa i wysuszona, wędziłam 50 minut (innym sposobem podanym przez autora jest wędzenie w 60-80oC przez 25-35 minut do wybarwienia na różowo, następnie polanie roztopionym masłem i skropienie cytryną).
Następnie przed podaniem rozgrzać na patelni masło i włożyć uwędzone krewetki, podsmażyć krewetki po max 1 minucie z każdej strony, na dużej mocy palnika. Skropić cytryną.
Podawać ciepłe z pieczywem lub jako dodatek do wszelkich sałatek lub dań.
Źródło: kochamlubiegotuje.pl
Zostaw komentarz
Komentarze
Krewetki sa pyszne:)
Przez:Benek On 2023-07-11Bardzo fajny przepis i jako, ze lubie bawic sie w wedzenie roznosci to i krewetki z checia wyprobuje tym bardziej, ze niedawno w Kolobrzegu mialem okazje jesc te smakowitosc. Niemniej szukam jeszcze jakiegos przepisu na wedzone malze, omulki. No i bol bo nie moge znalezc czegos sensownego…