Wędzenie to metoda konserwowania i przygotowywania mięsa, ryb i innych produktów, i choć może wydawać się to procesem...
Ostatnie artykuły
-
Gdzie postawić wędzarnie i ogólne zasady użytkowania.
-
Prototypowe komory wędzarnicze2023-04-21
Mamy do sprzedaży 4 prototypowe komory wędzarnicze. Wszystkie zostały wystawione na allegro. Poniżej wstawiam...
-
Nowości w sklepie PanaKornika2023-04-17
Zawitały dziś do naszej oferty dwa nowe modele wędzarni elektrycznych automatycznych A100 i A180
-
Wielkanocne zamówienia na wędzarnie olchowe...2023-04-03
Jeśli ktoś z Państwa planuje wędzenie na święta wielkanocne i jeszcze ma ochotę zamówić wędzarnię z dostawą do piątku
-
Kiełbasa paprykowa2023-03-28
Przepis na pikantną domową kiełbasę, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy, czy...
-
Schab bez kości wędzony2023-03-28
Kolejna świąteczna wędzonka, wędzony schab bez kości. Wędzone w garnku na zrębkach olcha/buk/brzoza.
-
Kiełbaski prababki z 1896 r.2023-03-28
Przepis pochodzi z 1896 r. Są to cienkie kiełbaski zrobione bez używania peklosoli, z mięsa tylko solonego solą. Jak...
-
Kiełbasa wiejska, pradziada z 1896 r.2023-03-28
Przepis pochodzi z 1896 r. Jest to kiełbasa zrobiona bez używania peklosoli, z mięsa tylko solonego solą. Jak sama...
-
Kiełbasa chłopska2023-03-28
Kiełbasa chłopska tuż obok kiełbasy zwyczajnej wydaje się nieco zapomniana. Ta tradycyjna kiełbasa ma prosty skład...
-
Kabanosy wędzone2023-03-28
Kabanosy to jedna z najbardziej znanych kiełbas w Polsce. Wielu producentów oferuje swoje wersje kabanosów, które...
Kategorie bloga
Szukaj na blogu
Wszystkie artykuły

Kiełbaski prababki z 1896 r.
Przepis pochodzi z 1896 r. Są to cienkie kiełbaski zrobione bez używania peklosoli, z mięsa tylko solonego solą. Jak sama nazwa mówi. Zrobiłam ją z farszu kiełbasy wiejskiej pradziadka, według przepisu z 1896 roku.
Przepis na 1 kg kiełbasek.
- Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude 0,5 kg
- Podgardle oskórowane chudsze 25 dag
- Mięso z wieprzowych golonek 25 dag
Przyprawy:
- Sól warzona 18 g/kg
- Pieprz 2 g/kg
- Czosnek 3 g/kg
- Cukier 1 g/kg
- Majeranek 3 g/kg
- Gałka muszkatołowa 1 g/kg
Jelita:
osłonki kalogenowe ciemne Fi 21 mm
Sposób wykonania:
Rozdrabnianie:
Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude i podgardle przepuszczamy przez sito 8 mm.Mięso z golonki przepuszczamy dwukrotnie przez sito 3 mm, do zmielonego mięsa dodajemy 50 ml lodowatej wody, sól, cukier, czosnek, gałkę muszkatołową i dodatkowo jeszcze rozdrabniamy je blenderem na papkę.
Mieszanie:
Rozdrobnione mięso z golonki razem z przyprawami mieszamy ze zmielonym mięsem z szynek i podgardlem. Dodajemy pozostałe przyprawy majeranek i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Wyrobiony farsz odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie napełniamy ściśle jelita. Napełnione jelita odkręcamy w kiełbaski o odpowiadającej nam długości.
Osadzanie:
Osadzanie od 2 do 3 godzin. W moim przypadku gdy wędzenie odbywać się będzie metodą garnkową dodatkowo osuszam ją kilkanaście godzin.
Wędzenie:
Wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza do odpowiadającego nam koloru. Ja wędziłam w garnku na zrębkach olcha/buk przez 2 godziny.
Parzenie:
Parzymy 20 minut w temperaturze 72-76 stopni Celsjusza.
Chłodzenie:
Schładzamy kiełbasę powieszoną na kiju.
Źródło: Smaker.pl
Powiązane artykuły
-
Jak wędzimy boczek?
Wracamy do Was po krótkiej przerwie odświeżyć temat wędzonych smakołyków. Idzie zima czas ubrać się w trochę grubszą...Czytaj więcej... -
Wędzona słonina w domowej i ogrodowej wędzarni
Oficjalnie rozpoczynamy przygotowania do sezonu jesień/zima, co za tym idzie magazynujemy zapasy. Wędzenie mięsa czy...Czytaj więcej... -
Ser oscypek i metody wędzenia
Okres wakacyjny dobiega końca, morze czy góry? Może jednak góry. W tym roku odwiedziliśmy Zakopane, choć pogoda nie...Czytaj więcej... -
Domowy wyrób wędlin.
Wielu z nas nie wyobraża sobie posiłku bez mięsa. Wybór w dzisiejszych supermarketach jest nieograniczony począwszy...Czytaj więcej... -
Peklowanie mięsa w woreczku – sous vide.
Tradycyjne metody wędzenia zawsze będą miały swoich zwolenników i nikt nie zaprzeczy, że są słuszne. W każdej...Czytaj więcej...
Zostaw komentarz