Deflektor w wędzarni może przyczynić się do oszczędności energii elektrycznej poprzez poprawę efektywności procesu...

Co warto wiedzieć o domowym wyrobie wędlin?
Od wielu lat domowe wyroby wędlin są niezastąpione na stołach naszych przodków. Są one znacznie zdrowsze, smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż wędliny dostępne w markecie, których skład często pozostaje nieznany. W tym artykule przeczytasz, co warto wiedzieć o wytwarzaniu wędlin w domu.
Nieprawdziwe jest przekonanie, że domowy wyrób wędlin jest trudny i skomplikowany. Dla prawdziwych koneserów i miłośników domowych wyrobów może to stać się wyjątkową i bardzo smakowitą pasją. Wystarczy znać kilka podstawowych zasad, którymi kieruje się domowy wyrób wędlin, aby rozpocząć pracę. Efekt zaskoczy całą rodzinę, która będzie cieszyć się nie tylko smacznymi, ale także zdrowymi przysmakami. To tylko od nas zależy, jakie składniki, mięso i przyprawy wykorzystamy, aby nasze wędliny miały odpowiedni aromat i smak.
Aby rozpocząć pracę nad przygotowaniem domowej wędliny, warto pamiętać o kilku fundamentalnych zasadach. Przede wszystkim, trzeba pamiętać, że to ma być dla nas przyjemność, a nie przykry obowiązek. Wbrew powszechnemu przekonaniu, przygotowanie wędlin w domowych warunkach nie jest ani trudne, ani skomplikowane. Wystarczy odrobina dobrych chęci oraz poświęcenia czasu! I nawet jeśli za pierwszym razem coś nie wyjdzie, nie warto się zrażać, tylko kontynuować próby. Przygotowanie domowych wędlin, podobnie jak gotowanie zupy czy innych potraw, wymaga po prostu nauki.
Aby przygotować wędliny w domu, należy zaopatrzyć się w kilka podstawowych narzędzi. Do wędzenia wędlin nie jest niezbędne specjalistyczne urządzenie. Osoby początkujące mogą po prostu je ugotować lub przygotować w szynkowarze. Jeśli jednak posiadamy odpowiedni budżet i chcemy cieszyć się prawdziwym aromatem wędzonek, dobrym rozwiązaniem będzie zakup małej, przenośnej wędzarni. Taki sprzęt można postawić w ogrodzie lub na balkonie i tam wędzić wędliny. Jeśli z czasem zainteresujemy się produkcją domowych wędlin i posiadamy własny ogród, warto pomyśleć o zbudowaniu własnej wędzarni lub zakupu wędzarni dla profesjonalistów z bezpośrednim paleniskiem, która będzie idealnym rozwiązaniem na lata. Ale jeśli nie mamy zbyt dużo czasu i nie chcemy spędzać przy wędzarni zbyt dużo czasu , najlepszym rozwiązaniem będą w pełni automatyczne wędzarnie elektryczne.
Wśród niezbędnych narzędzi i akcesoriów do wyrobu domowych wędlin wymienić można maszynkę do mięsa, jelita wieprzowe, do których będziemy napełniać mięso z maszynki, lejek, który niezbędny jest do zamontowania na maszynce oraz nadziewarkę, sztuczne osłonki, siatkę na szynkę, termometr do mierzenia temperatury w środku szynki, areometr do mierzenia stężenia soli oraz tubę.
Nie można również zapomnieć o gotowych zrębach z drzew olchowych, dębowych, bukowych lub owocowych, które nadają wędlinie odpowiedni aromat i smak. Użycie zrębów olchowych lub dębowych nada wędlinie klasyczny bukiet zapachów oraz brązowy kolor, a zręby śliwkowe sprawdzą się przy wędlinach z tłustych mięs, takich jak żeberka, golonka czy boczek. Przy wędlinach z drobiu warto wykorzystać zręby z jabłoni, a przy szynkach – zręby z wiśni.
Odpowiednie doprawienie mięsa to klucz do uzyskania odpowiedniego smaku wędlin. Jakie przyprawy i w jakiej ilości zastosujemy, zależy od naszych indywidualnych preferencji. Zawsze warto jednak dodać pieprz, czosnek, majeranek oraz sól – te podstawowe przyprawy dodadzą wędlinom odpowiedniego smaku. Do innych przypraw, które można wykorzystać, należą rozmaryn, gorczyca oraz jagody jałowca.
Zapraszamy również do innych artykułów które pomogą państwu w poznaniu tajników wędzenia:
Metody wędzenia
Jak wędzić ryby
Zostaw komentarz