Wędzarnia na indywidualne zamówienie

Idąc za życzeniami naszych klientów i otrzymywanymi, częstymi pytaniami o wędzarnie większych rozmiarów, stacjonarne (nieprzenośne), pragniemy Państwu przedstawić nową propozycję, która zaspokaja te życzenia i uzupełnia naszą ofertę wędzarni mobilnych.

Wędzarnia na indywidualne zamówienie może być wytworzona zgodnie z projektem dostarczonym przez klienta, jednak musi on spełniać pewne warunki dotyczące głównie wielkości, a także zastosowanych do budowy materiałów.

Specyfikacja dużej wędzarni na zamówienie

W związku z tym, przy zakupie wędzarni najważniejszymi zmiennymi, które należy wybrać lub je rozpatrzyć  we własnym projekcie, są:

  • typ wędzarni – wybrany spośród trzech: z paleniskiem bezpośrednim (stalowe w postaci spawanego stelaża lub murowane z cegieł), z paleniskiem pośrednim, oddalonym od komory i połączonym z nią kanałem dymnym (stalowa rura) oraz z dymogeneratorem, termostatem i grzałką (najwygodniejszy w obsłudze, nie wymagająca fachowej wiedzy o wędzeniu),
  • wymiary komory wędzarni drewnianej – standardowo, duże wędzarnie stacjonarne mają najczęściej wymiary 100x100-120 (cm) i wysokość 180 (cm), aczkolwiek nierzadko zamawiane są komory o wysokości przekraczającej dwa metry; wielkość zamawianej wędzarni jest ograniczona jedynie przez transport,
  • wybór paleniska i jego wymiary – palenisko jest murowane lub stalowe; w przypadku stalowego jego wymiary wystarczające do zaprezentowanej wyżej wielkości komory i sprawdzające się w większości konstrukcji to 30x30x35 cm,
  • rozpatrzenie możliwości impregnacji drewna – nasze wędzarnie drewniane na zamówienie impregnujemy lub pozostawiamy w surowej formie; w przypadku wyboru impregnacji dobieramy dowolny kolor; środki stosowane w impregnacji drewna są oczywiście neutralne dla żywności.

W przypadku własnej wizji wyglądu wędzarni prosimy o dostarczenie szkicu lub zdjęcia, na podstawie których będziemy tworzyć dla Państwa projekt do akceptacji.

Dodatkowe informacje związane z zamówieniem

Wędzarnie na zamówienie budujemy z cegły, stali (palenisko, rura i elementy spajające) oraz drewna świerkowego.

Każdy projekt wyceniamy indywidualnie. W przypadku wyboru wykonanej już przez nas wędzarni, w większości każda z nich posiada w zestawie (nieodpłatnie): haki „S”, termometr, poprzeczki do wieszania produktów, a także książkę wprowadzającą w arkana wędzenia oraz zestaw przypraw do mięsa.

Gotowa wędzarnia przewożona jest do Państwa na palecie, a w przypadku wymiarów znacząco przekraczających standardowe, dowozimy ją na miejsce i montujemy (w tym wypadku tylko na terenie miasta Białystok). Wszystko to ustalamy wstępnie już przy składaniu zamówienia.

Zachęcamy do niezobowiązującego kontaktu w celu uzyskania informacji o pełnej, świadczonej przez nas ofercie i odwiedzenia naszego sklepu, gdzie znajdują się już gotowe, przykładowe, duże wędzarnie stacjonarne.

Przykładowe projekty Pan Kornik: