Odpowiednie drewno do wędzenia

Jeżeli posiadamy sad, to właśnie tam znajdziemy nie tylko pyszne owoce, ale również drewno idealne do wędzenia. Dlatego przy wszelkich pracach ogrodowych warto zbierać wycięte konary, czy grubsze lub drobniejsze gałązki. Jest to bardzo dobry materiał do wędzenia. Do przydomowej wędzarni możemy wrzucać drewno w mniejszych lub większych kawałkach, jak i trociny. Zanim wrzucimy drewno do wędzarni, sprawdźmy, czy jest suche i zdrowe, nie może być pokryte pleśnią, grzybami oraz spróchniałe.  

Jeśli nie mamy sadu, zawsze możemy kupić drewno w sklepie internetowym, przeważnie w postaci zrębek, trocin. W przypadku, kiedy zależy nam na większych kawałkach drewna, zawsze możemy odwiedzić właściciela pobliskiego sadu albo kogoś, kto ma w pobliżu drzewa owocowe i zapytać, czy odsprzeda nam trochę drewna lub gałązek.

Rodzaje i zastosowanie drewna owocowego w wędzarni

  • Bez – poprawna nazwa to lilak pospolity. Idealny do wędzenia baraniny, koźlęciny, wołowiny, czy nawet owoców morza. Powstający dym ma kwiatowy zapach, jest łagodny i lekki. Nie ma dużego wpływu na mocne walory smakowe wymienionych rodzajów mięs. Jedynie podnosi ich wartość, dodając ciekawy posmak.
  • Brzoskwinia i morela – drewno z tych dwóch podobnych do siebie drzewek sprawdza się szczególnie przy wędzeniu serów. Pogłębiają ich smak i nadają im owocowy, słodkawy zapach.  Można stosować je również do mięs.
  • Czereśnia i wiśnia – te dwa rodzaje drzew pestkowych nadają mięsu owocowy zapach z odrobiną goryczki. Najczęściej są stosowane do podniesienia walorów smakowych wędzonych ryb słodkowodnych. Warto wspomnieć, że wiśnia sprawdza się również przy wędzeniu szynek, kiełbas, czy cielęciny.   
  • Orzech – ten gatunek drewna sprawdza się najlepiej przy wędzeniu drobiu i ryb. Nadają im ciemnożółty kolor, aromat oraz apetyczny wygląd i wyszukany, delikatnie cierpki smak.
  • Grusza – samo drewno jest szaro-czerwone, dym powstający podczas wędzenia nadaje mięsu kolor zbliżony do czerwonego wina. Sprawdza się przede wszystkim do wędzenia drobiu. Dzięki gruszy drób pozyskuje świetny zapach, aromat i apetyczny wygląd.
  • Jabłoń – chyba najpopularniejsze drzewo w przydomowym sadzie. Jest polecane do wędzenia wszelkiego rodzaju drobiu. Sprawia, że mięso ma kolor ciemnobrązowy, zyskuje słodkawy owocowy posmak, nadaje nutki lekkości skórce.
  • Śliwa – warto zastosować ten rodzaj drewna przy wędzeniu wieprzowiny. Dzięki niej uzyskamy słodkawy posmak, owocowy zapach i połysk wędzonych żeberek, golonek, boczków, polędwiczek, a nawet kiełbasy.
  • Winorośl – tutaj warto pamiętać o tym, że w zależności od gatunku winorośli uzyskamy inny lekki aromat. Jednak zawsze jest w nim owocowa nutka. Sprawdza się bardzo dobrze w przypadku wędzenia drobiu oraz w wędzarni do ryb.

Jak przechowywać drewno do wędzarni?

W celu uzyskania najlepszych walorów smakowych wędzonych potraw niezwykle ważne jest odpowiednie przechowywanie drewna. Powinno być ono składowane w zadaszonych pomieszczeniach, dobrze chronionych przed wilgocią. Dobrze jest raz na jakiś czas przerzucić pryzmę drewna, aby mogło się równomiernie wysuszyć. Stosowanie dobrze wysuszonego drewna da lepsze efekty wędzenia.

Najlepsze drewno do wędzarni to takie, które jest suszone przez kilka lat.

Zwróćmy uwagę również na to, jakiego rodzaju jest nasza wędzarnia. W niektórych można stosować tylko zrębki wędzarnicze. Jeżeli potrzebujecie wymienić swoją wędzarnię na nową lub większą, zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem na Pankornik.pl