Jesteśmy ciekawi ilu z Was słyszało o dymie wędzarniczym w płynie, w zasadzie o aromacie dymu. Brzmi trochę dziwnie, trochę zniechęcająco, bo jak dym może być w płynie, to z pewnością jakaś chemia…Czyżby, w takim razie z pewnością jest tez bardziej szkodliwy od dymu wytwarzanego w procesie spalania? Za chwilę rozwiejemy te i inne wątpliwości, oczywiście nie ubliżając tradycyjnym metodom. Świat pędzi do przodu, a my razem z nim, dlatego chętnie testujemy różne nowinki.

Czy dym wędzarniczy w płynie jest szkodliwy?


Plotki wokół tego tematu krążą nie od dziś. Teoretycznie tradycyjne wędzenie jest niezdrowe na skutek, wytwarzania się szeregu różnych substancji chemicznych w procesie spalania m.ni. najniebezpieczniejszego benzo-a-pirenu. Podobne substancje wydzielane są także podczas palenia papierosów. W wędzarni niebezpieczne związki osadzają się na powierzchni mięsa. Rzecz jasna nie oznacza to, że skutki spożywania takich wędzonek odczuje natychmiastowo. W praktyce substancje te w naszym organizmie odkładają się długofalowo, trzeba by spożywać wędzone produkty do każdego posiłku by faktycznie miały zaszkodzić. W większości nasze diety są zróżnicowane więc nie mamy się czym przejmować.

Dym wędzarniczy w płynie co to jest?


Są dwie metody otrzymywania tego produktu. Otrzymuje się go w procesie suchej destylacji drewna tzw. pirolizy drewna przebiegającej prawie beztlenowo. Ewentualnie w procesie pirolizy z udziałem przegrzanej pary wodnej z odmierzoną ilość powietrza, niezbędną do sterowania pirolizą i do osiągnięcia przez płynny dym odpowiedniego aromatu. Proces ten jest wielofazowy, następuje kilka etapów oddzielenia fazy smolistej oraz fazy wodnej. Faza smolista jest odrzucana, gdyż nie nadaje się do żywności, zawarte są w niej te same szkodliwe związki co w dymie z tradycyjnego wędzenia, dlatego uważa się, że dym w płynie jest całkowicie wolny od groźnych substancji. Wędzonki powstałe z użyciem naturalnego, płynnego dymu nie różnią się smakiem czy kolorem od tradycyjnych. Tutaj też przychodzi nam z łatwością otrzymanie pożądanej barwy czy aromatu, wystarczy dobrać odpowiedni płynny dym.

Płynny dym jak stosować?

Cóż do tej pory najczęściej były stosowane w przemyśle, jednak co raz częściej znajdują zastosowanie w prywatnych przedsiębiorstwach np.; nadmorskie restauracje stosują je do wędzenia ryb. Jedna grupa produktów przeznaczona jest do nanoszenia na powierzchnię. Odbywa się to w specjalnych wędzarniach z zamontowanym rozpylaczem, który odpowiednio ustawiony dozuje dawki dymu. Druga grupa przeznaczona jest do produktu. W tym przypadku idealnie sprawdzi się do peklowania w próżni ( sous vide), producent płynnego dymu zazwyczaj dokładnie opisuje, w której fazie produkcji i jaką ilość substancji należy dodać.

Podsumowując jest wiele zalet stosowania naturalnego, płynnego dymu wędzarniczego. Przede wszystkim skrócenie procesu ”wędzenia”, co skutkuje obniżeniem ubytków wagowych. Najważniejsze eliminacja szkodliwych substancji, nasze wyroby są zdrowsze.
Jednak nie zastąpi nam przyjemności i satysfakcji jaka płynie z przygotowania wędzarni i samodzielnego przejścia przez wszystkie fazy wędzenia drewnem. A Wy idziecie na łatwiznę cz stawiacie na tradycje?