Wędzarnie drewniane z pewnych względów, które omówimy w dalszej części, są najchętniej kupowane przez klientów. Na rynku mamy spory ich wybór, można się więc przyjrzeć czym różnią się od siebie, ale też spojrzeć na ich cechy charakterystyczne, które m.in. odróżniają je od wędzarni stacjonarnych, zwykle murowanych.

Jak są zbudowane wędzarnie drewniane?

Wędzarnie drewniane sprzedawane w sklepach niczym nie różnią się od tradycyjnych, budowanych od wieków, zwanych często litewskimi. Dym doprowadzony jest w nich poprzez kanał, zwykle rurę. Taką teżbudowę ma każda przenośna wędzarnia sklepowa, co również wpływa na fakt, iż jest składana, a oddzielnymi elementami, które do wędzenia należy połączyć są:

  • drewniana komora wędzarni – występująca w różnych wielkościach oraz zbudowana z różnych gatunków drewna,
  • palenisko – zamknięte, w postaci metalowej skrzynki,
  • oraz rura – zwykle metrowej długości, którą łączy się dwa powyższe elementy.

„Zastosowanie” i przechowywanie wędzarni przenośnych

Bardzo ważny fakt, iż wędzarnie drewniane są jednocześnie wędzarniami składanymi, a tym samym przenośnymi, wpływa zarówno na ich zastosowanie, jak i przechowywanie. W pierwszym przypadku możemy wykorzystywać je poza domem, zabrać na: ryby, by uwędzić złowione, całodzienny piknik, by łącząc przyjemne z pożytecznym zaopatrzyć się w wędzone smakołyki do domu, czy też po prostu pojechać w plener by wędzić, jeśli nie mamy własnego ogródka.

Przechowywanie natomiast jest możliwe w zależności, jakimi dysponujemy możliwościami. Posiadając dom jednorodzinny zwykle chowamy wędzarnię do garażu czy komórki – co w drugim przypadku jest jeszcze możliwe w starym budownictwie, gdyż niektóre kamienice zawierają taką opcję.

Mieszkając w bloku zazwyczaj chowamy wędzarnię do piwnicy. Wymaga ona zatem w tym przypadku spakowania, czemu zawsze może służyć oryginalny karton ze sklepu. Wygodnie ją również dzięki temu przewozić w samochodzie.

Jakie wymiary wędzarni wybrać?

Większość wędzarni w większości jest do siebie podobna. Komory wędzarni zazwyczaj produkowane z drewna pochodzącego z drzew liściastych lub iglastych. Ich komponenty, czyli rura doprowadzająca dym oraz palenisko wykonane są z metalu. W powyższym zakresie można mówić o pewnym standardzie, dlatego podczas zakupu wędzarni decydująca jest jej wielkość.
W ofercie wielu sklepów wędzarnie ogrodowe podzielone są na małe, średnie (które uznać można wśród przenośnych za duże) i powiększone. Ich wymiary to:

  • wędzarnia mała – zalicza się tutaj wędzarnie drewniane o wymiarach 50×50 (szer.) i wysokości również 50 cm,
  • wędzarnia średnia (duża) – nieco większa, o wymiarach 50x50x60-70 cm, czyli nieco wyższa od małej,
  • wędzarnia powiększona (dwukomorowa) – jej głównym celem jest wędzenie dwupoziomowe, jest to więc konstrukcja wysoka, a jej wymiary to zwykle 50x50x110-120 cm,
  • do wyboru są również paleniska różnej wielkości, zazwyczaj od 20x20x25 do 30x30x35 cm.

Generalnie więc wybierając wędzarnię należy zadać sobie kilka pytań: jak często będziemy wędzić?, dla ilu osób?, czy będziemy zabierać ze sobą wędzarnię w plener? etc. I tak przykładowo, małe i duże wędzarnie doskonale sprawdzają się w transporcie, można je więc zabierać ze sobą np. na ryby. Natomiast wędzarnie powiększone świetnie się sprawdzą jeśli mamy dużą rodzinę, lubimy obdarowywać innych, robić zapasy i najzwyklej planujemy często jeść wędzonki.

Inne ważne informacje dotyczące wędzarni

Podczas zakupu należy jeszcze zwrócić uwagę na kilka szczegółów w budowie wędzarni. Dobre wędzarnie drewniane zawsze mają spadzisty, drewniany daszek, co zapobiega skraplaniu się wody i jej kapaniu na wędzonki. Drzwiczki powinny być duże, co ułatwi nam wkładanie mięsa oraz czyszczenie wędzarni. Wędzarnia ponadto powinna być kompletna i zawierać m.in.: deflektor, haki, siatkę, nogi (podstawka pod komorę), termometr, poprzeczki do zawieszania haków i ruszt do pieca. Tak zaopatrzony komplet do wędzenia można śmiało kupować na przykład w naszym sklepie PanKornik