Jako, że dużo dyskutuje się na temat użycia szamotu w palenisku wędzarni, postanowiliśmy wyrazić swoje zdanie w tym temacie. Ambitni samodzielnie próbują wybudować wędzarnie od podstaw. Potrzeba do tego jednak doświadczenia i wiedzy, aby sumiennie wykonać projekt z użyciem odpowiednich materiałów, tak by wędzarnia służyła nam długie lata.

Z czego zbudowane jest palenisko?

Trochę materiałoznawstwa , cegły jakie będziemy porównywać, najczęściej wybierane do budowy paleniska to zwykła, klinkierowa i szamotowa. Cegła klinkierowa ma z pewnością większą wytrzymałość nie tylko mechaniczną niż zwykła cegła oraz jest mniej nasiąkliwa. Sprawia to, że wzrasta jej odporność na niekorzystne warunki atmosferyczne np. niska temperatura. Z kolei cegła zwykła ma mniejszą kumulację ciepła i chropowatą powierzchnię, jest odporna na zewnętrzne czynniki. Cegła szamotowa z kolei jest bardzo odporna na wysoką temperaturę, co jest główną cechą sporu. Nagrzewa się do wysokich temperatur i trzyma ciepło. Jednak potrzebuje izolacji, gdyż nie jest odporna na mróz i opady.

Cegła klinkierowa zdecydowanie nadaje się na zewnętrzne ścianki naszej wędzarni. A wnętrze?

Szamot czy zwykła cegła?

Mimo, że szamot lepiej trzyma temperaturę. Przy dłuższym nagrzewaniu i wędzeniu możemy mieć problem z kontrolą i utrzymaniem stałej temperatury. Zdecydowanie bardziej nadaje się do wykończenia pieca, w którym potrzebujemy dużej ilości ciepła. Wyłożenie go w wędzarni w efekcie może dać nam pieczone, a nie wędzone wędliny.Oczywiście istnieją wędzarnie z tego materiału. Jak zawsze są zwolennicy i przeciwnicy szamotu. Osoba z dużym doświadczeniem w wędzeniu z paleniskiem z szamotem z pewnością wypracowała sobie najlepszą metodę na kontrolowanie temperatury. Większe kawałki drzewa, które wolnej się spalają, czy mniejsza ilość podkładanego drewna lub wielowarstwowa budowa paleniska. Metoda czasochłonna i wymagająca wielu prób. U laika skończy się na rozbiórce i przebudowie.
Dlatego zwykła cegła w użytkowaniu daję więcej plusów. Mniejsza kumulacja ciepła, co pozwala łatwiej kontrolować spalanie i temperaturę, a dodatkowo jest odporna na zmienne warunki pogodowe.

Dlaczego nie budujemy paleniska z szamotu?


Przyczynia się do tego również kwestia spalania. Szamot magazynuje ciepło, przez co drewno spala się w wyższej temperaturze niż powinno. W procesie spalania powstaje dym, który jest istotą wędzenia. W zbyt wysokiej temperaturze cząsteczki dymu, które odpowiadają za smak i wygląd wędzonek, które są niezbędne, przeistaczają się w procesie dopalania w trujące gazy. Nasze wędzonki mogą mieć kwaśny posmak, pisaliśmy o tym w artykule: https://pankornik.pl/blog//kwasne-wedliny-po-wedzeniu-jak-uwedzic-szynke,a substancje smoliste osadzają się na ich powierzchni.

Dlaczego jakość dymu jest tak ważną? W ramach przypomnienia: https://pankornik.pl/blog//nie-ma-wedzenia-bez-dymu