Wędzarnie ogrodowe drewniane w pewnym stopniu konkurują z wędzarniami metalowymi. Oczywiście jedynie wówczas, gdy weźmiemy pod uwagę te sprzedawane w sklepach, gotowe, bo w przypadku stacjonarnych należałoby jeszcze wymienić murowane z cegieł czy kamienia.

Wędzarnie drewniane ogrodowe z pewnością są najpopularniejsze. W przypadku wędzarni gotowych odnotowuje się ich największą sprzedaż. W przypadku stacjonarnych, wędzarnie z drewna najczęściej są łączone z murowanymi nadbudowami paleniska, lecz wtedy, gdy ich użytkowanie przewidziane jest na wiele lat. Budujemy bowiem również wędzarnie „tymczasowe”, nie zajmując tym samym na stałe miejsca w ogrodzie. Owe wędzarnie zazwyczaj zbudowane są z elementów, które można rozłożyć i sprawić, że nie pozostanie po nich ślad. Zazwyczaj kopiemy wtedy palenisko w ziemi, przeprowadzamy w niej kanał dymny i łączymy go z prowizorycznie przygotowaną komorą wędzarni, z: beczki, zbitą z desek z płotu, zrobioną na wiele innych sposobów.

Wędzarnie ogrodowe drewniane v. pozostałe

Skupiając się na wymienieniu walorów wędzarni można je z jednej strony porównać do pozostałych, a z drugiej wymienić ich cechy niezależnie od innych. Wśród tych, które wynikają z porównania do wędzarni metalowych oraz murowanych należy wskazać:

  • lepsze utrzymywanie ciepła w komorze drewnianej – szczególnie w porównaniu do wędzarni metalowych, które szybciej się wychładzają, a tym samym wymagają częstszego doglądania procesu wędzenia,
  • wagę – co oczywiście ma znaczenie w porównaniu do siebie wędzarni przenośnych; wędzarnie drewniane są lżejsze od metalowych dzięki czemu ich transport jest wygodniejszy,
  • wpływ na dym wędzarniczy – wędzarnie drewniane, w przeciwieństwie do ceglanych, nie kumulują wilgoci, co ma znaczenie w procesie wędzenia i wpływa na smak mięsa, szczególnie biorąc pod uwagę porę roku,
  • nakład pracy podczas wędzenia – drewniane wędzarnie wymagają zarówno najmniejszej ilości przygotowań (osuszania, rozgrzewania etc.), jak i przez swoje właściwości, nie trzeba procesu wędzenia tak często kontrolować, jak w wędzarniach zbudowanych z innych materiałów,
  • nakłady finansowe – jeśli samodzielnie budujemy wędzarnię, wybór drewnianej będzie związany z najmniejszymi kosztami, a ponadto nie będzie od nas wymagał posiadania umiejętności murarskich.

Mówi się, że wędzarnie ogrodowe drewniane nadają mięsu specyficzny smak, choć jest on subtelny. Twierdzenia tego typu skojarzone są z bardzo dużym doświadczeniem osób je wypowiadających. Być może pewne znaczenie ma w tym względzie fakt, iż drewniana komora wędzarni jest mniej zawilgocona, jak również oddaje pod wpływem ciepła własne właściwości wpływając na jakość, a nawet zapach dymu – stąd też ważny jest rodzaj zastosowanego drewna w budowie wędzarni. Jeśli jednak zależy nam na dobrych wędzonkach, a niuanse smakowe, łącznie z rozpoznaniem podczas jedzenia składu dymu wędzarniczego, są nam obojętne, możemy się zdać na producentów wędzarni i stosowane przez nich materiały.

Budować wędzarnię czy kupić gotową?

W podjęciu decyzji o zakupie gotowej wędzarni lub jej budowie decydują pewne okoliczności, jak: posiadanie miejsca na budowę lub nie – w przypadku zamieszkiwania na osiedlu, w przypadku posiadania domu jednorodzinnego ilość miejsca w ogródku, a także planowane wykorzystanie wędzarni, np. zabieranie jej ze sobą w plener podobnie jak robi się to z grillem.

Jeśli nie jesteśmy zagorzałymi amatorami wędzenia i dopiero zaczynamy tę przygodę lub też nie mamy własnego ogrodu, warto lub z konieczności należy zwrócić uwagę na wędzarnie ogrodowe drewniane – przenośne. Większość z nich jest doskonale wykonana i podobnie spełnia swoją funkcję, a przy tym mają niewielkie rozmiary i można je zabierać ze sobą np. na całodzienny piknik. Dzięki małym wędzarniom ogrodowym drewnianym każdy może wędzić, nawet mieszkaniec blokowiska.

Wystarczy zasolić kupione mięso, wyciągnąć wędzarnię z piwnicy i zapakować do samochodu, a następnie udać się w piękne miejsce i cieszyć się: naturą, kąpielą, łowieniem ryb, opalaniem się, jedynie od czasu do czasu doglądając proces wędzenia, dbając, by wydzielał się odpowiedni dym. Nawet jeśli nigdy wcześniej o tym nie pomyśleliśmy, może się to stać sposobem na miłe spędzanie czasu, a nawet pasją, bo wędzenie jest sztuką, która wciąga bez reszty. Coś o tym wiemy…