Gotowe do użytku wędzarnie sprzedawane w sklepach mają kilka zalet, które należy wyróżnić. Na rynku jest ich sporo i wszystkie mają podobny kształt, tj. komora wędzarni zazwyczaj połączona jest z paleniskiem kominem doprowadzającym dym, a po wędzeniu wszystkie te elementy się rozbiera (oddziela od siebie) i chowa, dzięki czemu zajmują one mało miejsca, a przechowujemy je zwykle w garażu lub piwnicy.

Niewielkie wędzarnie drewniane nabyły dzięki temu statusu przenośnych czy mobilnych, a ich użytkowanie niewiele różni się od korzystania z popularnego grilla, który często schowany jest przez niemal cały rok, a wyciągamy go w ciepłe miesiące lata i zabieramy w plener. Tym samym wędzenie niewiele odbiega od grillowania. W żadnym razie nie trzeba mieć domu jednorodzinnego z ogródkiem, by tam wędzić, ani nawet działki ogrodowej z altanką, która dla przydomowego ogrodu jest alternatywą. Przenośne wędzarnie możemy zabrać wszędzie ze sobą, a od grillowania różni je w zasadzie proces przygotowania produktów do wędzenia, który zabiera nieco więcej czasu, gdyż mięso trzeba zasolić i zapeklować. Natomiast sam proces wędzenia zajmuje kilka godzin, co zwykle odpowiada zwykłemu wyjazdowi nad wodę, zjedzeniu kiełbaski z grilla, wykąpaniu się i poleżeniu na słońcu, a też można zrobić zapasy do domu i cieszyć się nimi jeszcze kilka kolejnych dni.

Jaką wędzarnię drewnianą wybrać na piknik?

Niemal wszystkie przenośne wędzarnie drewniane zmieszczą się w każdym samochodzie. Poczynając od najmniejszych, a kończąc na największych, mają one zazwyczaj następujące wymiary (wraz z poszczególnymi dodatkami):

  • komora wędzarni, w której wędzi się mięso przypomina drewniany, mały domek i zwykle występuje w rozmiarach od 50×50 cm (szer.) i 50 cm (wys.) do, w przypadku dużych wędzarni: 50×50 cm (szer.) i max. 120 cm (wys.); zatem generalnie wzrasta jedynie wysokość komory, co pozwala powiesić w niej dwa rzędy mięsa,
  • metalowe, zamknięte palenisko w przypadku małej i powiększonej wędzarni ma najczęściej taki sam rozmiar 20x20x25 cm,
  • komin (rura) łączący oba powyższe elementy ma najczęściej metr długości,
  • pozostałe elementy to podstawka pod komorę, która nigdy nie stoi bezpośrednio na ziemi, bo też od spodu przymocowany jest do niej komin doprowadzający dym, a jej wysokość to zazwyczaj 40 cm,
  • pozostałe, drobne elementy w każdym zestawie to: drewniany daszek (50x50x10), kolanko do mocowania rury w komorze, poprzeczki i haki do wieszania mięsa, zdejmowany deflektor dymu, ruszt do pieca i termometr.

Żeby z pikniku przywieźć zapas wędzonego mięsa na kilka dni, oczywiście należy wybrać powiększoną wędzarnię, która również z powodzeniem zmieści się w aucie. Spakowana do kartonu ewentualnie zajmie dwa miejsca siedzące, a rura łącząca komorę z paleniskiem wejdzie do bagażnika lub na podłogę przy tylnych siedzeniach. Wielkość komory wędzarni zależy więc wyłącznie od tego, czy chcemy się zaopatrzyć w zapasy do domu, czy też wędzić doraźnie, dla odmiany, urozmaicenia posiłku nad wodą, a nawet dla nauczenia się tej sztuki lub jej rozwijania.

Wędzimy na rybach

Nie każdy od razu wyciąga rybę, z którą chciałby sobie zrobić zdjęcie. Wędkarze są do tego przyzwyczajeni i chociaż jeżdżą na ryby licząc na większą zdobycz, szukają tam też spokoju i kontaktu z naturą. W oczekiwaniu na „rybę do zdjęcia” na haczyk często wskakuje drobnica. O ile nie jest chroniona można ją wędzić. Takie małe rybki wymagają zaledwie 2-3 godzin, a są niezwykle smaczne. W takim wypadku sprawdzają się małe wędzarnie drewniane. O jednym należy jednak tutaj pamiętać. W związku z tym, że ryb nie zasalamy (jeśli jesteśmy na rybach jeden dzień), po ich wypatroszeniu należy je solą natrzeć, a by nadać im jakiś specyficzny smak, przed zakończeniem wędzenia do paleniska można wrzucić określone, wybrane przyprawy.

Wędzarnia drewniane to także wędzarnie mobilne. Zapraszamy do zapoznania się z naszym wpisem: Mobilne wędzarnie ogrodowe – możemy wędzić wszędzie. Znajdą tam Państwo praktyczne informacje o wędzeniu, wędzarniach ogrodowych czy drewnianych.