Budowa pierwszej wędzarni jak i próby doskonalenia funkcjonującej zawsze przysparzają sporo pytań. Często pojawiającym się zagadnieniem jest kwestia ocieplenia wędzarni od komory wędzarniczej, po (jeśli wędzarnia posiada) kanał dymny. Główne pytanie to czy ocieplać wędzarnie? Jeśli tak, to czym ocieplać  i w jaki sposób?

Czy ocieplać wędzarnie?

W pierwszej kolejności powinniśmy przemyśleć czy naszą wędzarnie będziemy użytkować zarówno latem jak i zimą. Kiedy w sezonie jesienno-zimowym temperatura powietrza spada, czas rozgrzania wędzarni do odpowiedniej temperatury i to jaką temperaturę musi osiągnąć palenisko by nagrzać komorę jest uzależniona między innymi od jej szczelność. Idealna temperatura dla uzyskania dymu jakościowego to maksymalnie do 400 st C, tak więc ocieplenie musi na tyle wspierać proces nagrzewania by uzyskana temperatura wystarczyła także do nagrzania komory bez konieczności dopalania. Pamiętajcie jakość na pierwszym miejscu.

Z innej beczki biorąc pod uwagę kwestie ekonomiczne, wędzarnia szczelna, ocieplona potrzebuje mniej kalorii do nagrzania się i jednocześnie generuje mniejsze starty energii. Sugerując się kosztami przy dłuższym użytkowaniu wędzarni opłaca się nam ją ocieplić. Mimo, że mniej szczelna wędzarnia zapewnia nam lepszy przepływ dymu to w przypadku połączenia z wędzarnią elektryczną narazimy się na większe straty niż w opalanej tradycyjnie. Wybór należy do nas i naszych kieszeni. W wędzarniach drewniany zbudowanych z dwóch desek, oddzielonych szczeliną, powietrze będzie również dobry izolatorem, jednak nie aż tak dobrym jak wełna.

Materiały, z których powstają nasze wędzarnie mają różne możliwości kumulowania ciepła. Wędzarnia drewniana doskonale izoluje, ale nie zatrzymuje w sobie ciepła. Szybko się nagrzeje, ale po otwarciu drzwi tak samo szybko straci uzyskaną energię. Murowana z kolei długo się nagrzewa, ale doskonale zachowuje uzyskaną temperaturę.

Czym ocieplamy wędzarnie?

Przede wszystkim wędzarnia służy do wytwarzania żywności w związku z tym ocieplenie termiczne powinno być neutralne dla naszego zdrowia i smaku wędzonek. Nie najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie pianki lub styropianu. Odpowiednim wyborem będzie drewno, które może posłużyć jako izolacja wędzarni np. z cegły lub wełna. Ewentualnie przestrzeń powietrzna pomiędzy deskami, a nawet glina.

Wełna w ocieplaniu wędzarni – jak stosujemy?

Umieszczenie samej wełny pomiędzy deskami nie załatwia sprawy. Wełna jest higroskopijna i mimo, że jest świetnym izolatorem ciepłą, może nasiąkać wodą, czy to oparami czy tez w wyniku odpadów. Mokra wełna nie spełnia swojej funkcji. W przypadku wędzarni drewnianej pomiędzy zewnętrzną deskę najlepiej świerkową, a wewnętrzną montujemy wełnę ze sreberkiem. Sreberkiem od strony wewnętrznej komory. Zachowując zdrowy rozsądek nie upychamy wełny na ścisk, by utrzymać wentylacje.

Podsumowując docieplenie wędzarni jest istotne. W jaki sposób to zrobicie zależy od Was wełna czy drewno, Powodzenia!