W związku z tym, że na rynku jest bardzo duży wybór wędzarni ogrodowych, trudno jest wybrać dobrą. Tytułowy dylemat może w tym pomóc, jeśli uznamy, że na jakość wędzarni wpływają materiały i technologia zastosowana w ich produkcji oraz wiele innych czynników. Podstawą są tu jednak informacje dotyczące wszystkich istotnych dla zakupu danych, których udziela nam producent wędzarni, bo pozwalają nam na porównanie wielu ofert i zdecydowanie ułatwiają wybór wędzarni.
Cechy dobrego producenta wędzarni
Zatem z punktu widzenia klienta, który przegląda oferty sprzedaży, ilość informacji jaką wytwórca prezentuje na swojej stronie jest podstawową zmienną, która w największym stopniu mu pomaga w podjęciu decyzji o zakupie. Informacje te natomiast powinny zawierać:
- dane o materiałach zastosowanych do budowy wędzarni czy to metalowej, czy drewnianej,
- specyfikacja wielkości poszczególnych części: dokładne rozmiary wielkości zewnętrznej elementów wędzarni, grubości ścian komory, paleniska, komina, etc.,
- dane o działaniu wędzarni – czasie potrzebnym do jej wygrzania, utrzymywaniu dymu, ciepłochłonności poszczególnych elementów i inne.
Przy powyższym, podczas zakupów warto zwrócić uwagę na:
- doświadczenie, jakie ma producent wędzarni ogrodowych, czyli ile lat jest na rynku,
- fakt, czy producent udziela gwarancji na produkowany sprzęt oraz prowadzi jego serwis,
- stopień wyspecjalizowania się sklepu w branży – czyli zakres usług związanych z wędzeniem i zapewnianie klientowi pełnej oferty zaopatrzenia potrzebnej przy wędzeniu,
- zaangażowanie tematycznie, np. prowadzenie dodatkowej strony o wędzeniu lub bloga,
- a także opinie dotyczące sprzedawanych wędzarni ogrodowych na forach, co przede wszystkim dotyczy trwałości produkowanych wędzarni oraz jakości pochodzących z nich wędzonek.
Jakie cechy powinna mieć dobra wędzarnia ogrodowa?
Zakładając, że dobre wędzarnie ogrodowe (drewniane i metalowe) produkuje wysoko wykwalifikowany, znający się na rzeczy producent wędzarni, powinny być one przykładowymi w branży, cenionymi przez klientów, trwałymi, a także powinny posiadać modelową konstrukcję. Wśród cech spełniających powyższe warunki, dostępnych w informacji dla klienta w opisach sklepów i na zdjęciach, należy wymienić:
- wielkość – komora wędzarni, w której wisi mięso, zawsze powinna przekraczać 50 cm szerokości i wysokości, w przeciwnym razie wędzenie będzie i niewygodne i nieekonomiczne; mniejsze wędzarnie zazwyczaj nie mają profesjonalnego charakteru,
- daszek wędzarni musi mieć spadzisty kształt, dzięki czemu nie skrapla się na nim woda (nic nie kapie na wędzonki),
- wędzarnia powinna mieć deflektor do rozpraszania dymu,
- w jakimś miejscu powinien być luft pozwalający na upuszczenie dymu i kontrolowanie temperatury, do tego samego celu służy też szyber,
- w powyższym pomaga również zamontowany termometr,
- komora powinna mieć kwadratową podstawę, co wpływa na najlepszą penetrację dymu,
- łatwość w czyszczeniu – co stanowi ważną czynność po każdym wędzeniu, a budowa komory wędzarni czy dostęp do jej wnętrza, powinien nam to ułatwiać.
Jeśli producent wędzarni podaje wszystkie powyższe informacje oraz zadbał o to, by wędzarnia posiadała wymienione elementy, uznać można, że zna się na rzeczy, że zakup wędzarni ogrodowej jest u niego bezpieczny. Dodatkowo, w przypadku wątpliwości, zawsze warto wesprzeć się wiedzą od innych, pochodzącą z for poświęconych wędzeniu. Doświadczeni użytkownicy wędzarni zawsze nas rzetelnie poinformują, czy dany producent wędzarni jest godny zaufania, a jego sprzęt wart zakupu.