Ostatnie artykuły

Kiełbasa domowa z dzika

Kiełbasa domowa z dzika

Składniki:

1. 3 kg łopatki z dzika bez kości
2. 2 kg łopatki lub karkówki wieprzowej
3. 50 dag słoniny

Przyprawy:

1. sól
2. pieprz
3. duża główka czosnku
4. 5 ziaren jałowca
5. osłonki (jelita)

Wykonanie:

Całe mięso pokroić w drobną kostkę, słoninę w cienkie słupki. Pokrojone mięso i słoninę wymieszać z solą, saletrą i przyprawami, włożyć do emaliowanej miski i pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia, żeby koloryzowało. Przegotować i wystudzić szklankę wody, wlać ją do mięsa, dodać czosnek utarty z solą, a następnie całość rękami bardzo mocno i dokładnie wyrobić. Wymoczone i opłukane osłonki (jelita) ciasno napełniać masą mięsną nie dopuszczając do tworzenia się pustych przestrzeni między kawałkami mięsa.

Wędzenie:

Krążki kiełbasy zawiesić w przewiewnym miejscu na 1 dzień do obsuszenia. Wędzić w dymie ok. 30 st. C przez 3 dni, 2 razy na dobę po 2 godziny. Na początku i na końcu wędzenia do paleniska dodać trochę jałowca.
Opublikowany w: Przepisy

Zostaw komentarz