Ostatnie artykuły

Kiełbasa wyborowa królicza

Kiełbasa wyborowa królicza

Surowiec:

1. mięso królicze bez kości - 4 kg
2. słonina - 1 kg

Przyprawy:

1. mączka ziemniaczana - 18 g
2. sól - 10 dag
3. saletra - 4 g
4. cukier - 1 dag
5. pieprz czarny mielony - 1 dag
6. ziele angielskie - 1 dag (zemleć);
7. woda przegotowana przestudzona - 500 ml

Materiały pomocnicze:

1. osłonka z jelita prostego ślepego lub sztuczna o średnicy 5-8 cm - ok. 6 mb (może być jelito wieprzowe cienkie z czerwonym znaczkiem - ok. 10 mb).

Wykonanie:

Wyluzować kości z mięsa. Mięso pokroić w kawałki 3-5 cm i wymieszać z mieszaniną peklującą (sól, saletra, cukier) i odstawić na 48 godzin w chłodne miejsce. Upeklowane mięso przepuścić przez sitko 5 mm .Słoninę pokroić w kostkę lub przepuścić przez sitko 8 mm .Wymieszać razem, dodać mączkę ziemniaczaną, pieprz i ziele angielskie, następnie wyrabiać, dodając stopniowo wodę, w ilości jaką masa wchłonie. Spróbować i ewentualnie doprawić. Wyrobioną jednolitą masą napełniać osłonki, formować kiełbasy i zawiązać końce szpagatem. Zawiesić do obsuszenia na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

Wędzenie:


Wędzić dymem gorącym przez 1 - 1,5 godziny. Uwędzone kiełbasy włożyć do wrzątku na 25 - 35 minut (podgrzewać nie zagotowując), wyjąć i ostudzić. Przechowywać w chłodziarce.

Smaczna, ale o krótkiej trwałości.
Opublikowany w: Przepisy

Zostaw komentarz