Kiełbasa wyborowa królicza - Wędzić dymem gorącym przez 1 - 1,5 godziny. Uwędzone kiełbasy włożyć do wrzątku na 25 -...
Wędzarnia domowa nie tylko w ogródku
Wędzarnia domowa to oczywiście wędzarnia przy domu – jak się zdaje. Zazwyczaj umiejscowiona w ogródku lub na działce, często duma Pana domu, który woli popracować trzy dni: zasolić mięso, zapeklować, a dwie kolejne doby spędzić na wędzeniu na zimno, zamiast pójść do sklepu i kupić wędlinę moczoną o smaku wędzonki.
Wydawać się dotąd mogło, że wędzarnia domowa jest atrybutem osób posiadających domek jednorodzinny i choć fakty, które przedstawimy temu przeczą, to nawet sama semantyka pozwala na pewną swobodę w rozumieniu tego pojęcia. „Domowa” nie musi oznaczać „przy domu”, bo w największym stopniu nie chodzi tutaj o to „gdzie”, lecz „jak”. Nie ważne więc jak wygląda, gdzie stoi, jakiej jest wielkości, ważne co dzięki niej można zrobić samemu – domowym sposobem.
Mieszkasz w bloku? – też możesz mieć własną wędzarnię domową
Aktualnie wszystkie sprzedawane w sklepach wędzarnie ogrodowe posiadają taką samą budowę. Przede wszystkim, choć rozłożone zajmują przestrzeń większą niż jeden metr kwadratowy, to można je złożyć i wsadzić do pudła lub worka, a wtedy zmieszczą się na jednym siedzeniu pasażera w każdym samochodzie. Każda tego typu wędzarnia posiada:
- komorę, w której wisi wędzone mięso – do najpopularniejszych należą wędzarnie o rozmiarach komory: 60 x 60 x 100-110 cm,
- palenisko – w którym rozpalamy ogień przy czym nie jest potrzebne rąbane drewno, bo możemy wędzić również za pomocą zrębków wędzarniczych produkowanym z najlepszej jakości drewna; samo palenisko jest zamknięte, jest to prostokątny, metalowy piecyk z drzwiczkami, przy zachowaniu ostrożności nie istnieje więc zagrożenie wszczęcia pożaru,
- oraz komin doprowadzający dym z paleniska do komory – jest to zazwyczaj metrowej długości rura, którą każdorazowo do wędzenia montuje się do pozostałych elementów łącząc je ze sobą; rury te posiadają długość, która zapobiega nadmiernemu rozgrzewaniu komory wędzarni i głównie doprowadza do niego dym.
I taka oto wędzarnia domowa – plenerowa (vel. ogrodowa) z zasady jest mobilna i schowana w piwnicy czy garażu, a wyciągana jedynie do wędzenia. Jej użytkowanie nie różni się więc niczym od korzystania z grilla, który jest podobnie przechowywany i używany. Bezwzględnie można ją zabrać na każdy piknik, na ryby, na kemping lub naj zwyklej przygotować mięso, wędzarnię spakować do samochodu i wyjechać w plener na wędzenie kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota.
Wędzarnia domowa = wędzonka domowa
Zyskujemy dzięki temu wędzonki w niczym nie ustępujące tym, które pochodzą z wędzarni domowych stojących, murowanych czy też wędzarni drewnianych. Odpowiednie przygotowanie mięsa pozwala nam uzyskać dowolny smak „serca” wędzonki, który dopieszcza i kształtuje odpowiednio dobrane drewno, ostatecznie, nierzadko tworząc kulinarne dzieła sztuki. Nadto smakujące nie inaczej jak przed wiekami.
W wędzarni domowej od podstaw przygotowujemy wszystko sami. Dobieramy mięso, odpowiednio je przygotowujemy, wybieramy smak wędzonki mieszając ze sobą różne rodzaje drewna czy zrębków, i udajemy się w ulubione, zaciszne miejsce na łonie natury łącząc przyjemne z pożytecznym. Czy różni się to czymś od wędzenia przy domu?, mieszkamy przecież w bloku i do pięknego ogrodu wyjść nie możemy. Owszem, różnica polega na tym, że miejsce wędzenia możemy dowolnie wybrać, a także je zmieniać. Przenośna wędzarnia domowa pozwala nam na pełną swobodę w tym zakresie.
Zostaw komentarz