Kiełbasa wyborowa królicza - Wędzić dymem gorącym przez 1 - 1,5 godziny. Uwędzone kiełbasy włożyć do wrzątku na 25 -...
Wędzarnie drewniane
Kategorie bloga
Szukaj na blogu
Wędzarnie drewniane
Opinie wśród użytkowników ma z reguły pozytywne, a niektórych wręcz ciężko przekonać, że można wędzić inaczej. Jedne z najbardziej popularnych, często stanowiące ozdobę ogrodu lub sezonową zachciankę. Pulsem tych wędzarni na pewno jest to, że mogą występować w wersji stacjonarnej lub mobilnej, co pozwala na zaoszczędzenie miejsca jeśli mamy go zbyt mało i ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Wędzarnie drewnianą przenośną możemy zabrać ze sobą w dowolne miejsce. Jest to szczególnie wygodne kiedy nie możemy wędzić przy domu. Wędzimy i chowamy. Decydując się na wędzarnię drewnianą musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Niezależnie od tego wyboru musimy się upewnić, że wędzarnia:
- Powinna być wykonana z drewna drzewa liściastego lub specjalnie przygotowanego świerku
- Nigdy z drzewa iglastego, gdyż zawiera ono żywicę, która wpłynie negatywnie na jakość wędzonek i trwałość wędzarni
- Nie powinna mieć elementów klejonych czy spajanych substancjami nienaturalnymi, które mogłyby się uaktywnić w wysokiej temperaturze
- Powinna zostać odpowiednio zaimpregnowana by służyła nam długie lata i zabezpieczona przed atakiem szkodników
- Nie może być zbyt szczelna, aby zapewnić swobodny przepływ dymu
- Zadbajmy o palenisko o odpowiednich wymiarach w stosunku do wielkości wędzarni, tu produkowany jest dym, który jest najważniejszym elementem wędzenia
- Powinna posiadać spadzisty, drewniany daszek, co zapobiega skraplaniu się wody i jej kapaniu na wędzonki
Posiadacze wędzarni drewnianej zachwalają sobie ten wybór. Głównymi zaletami wędzarni drewnianej są przede wszystkim.
- Ekonomiczność w drodze nabycie takiej wędzarni lub zbudowania jej niskim kosztem
- Wędzarnia drewniana może być w wersji mini, przenośnej lub dużo większej na nawet 50 kg wędzonki
- Drewno doskonale trzyma ciepło, co jest istotne w zachowaniu stabilnej temperatury wewnątrz komory wędzarniczej
- Nie kumuluje wilgoci, która wpływa na smak wędzonek
- Nie wymagają stałej kontroli podczas wędzenia
- Doskonała do wędzenia na ciepło
Wędzarnia drewniana nie ogranicza się tylko do paleniska tradycyjnego opalanego drewnem.
Mamy tu dużą dowolność. Co raz częściej produkuje się wędzarnie drewniane, elektryczne z generatorem dymu. Idealny wybór dla osób ceniących swój czas, pieniądze oraz wygodę. Jest prostsza w obsłudze, pozwala zaoszczędzić nasz cenny czas, który spędzamy na kontrolowaniu temperatury. Dym powstaje w wyniku spalania łatwo dostępnych zrębek. W wędzarni zamontowana jest grzałka, a proces jest zautomatyzowany. Te udogodnienie jedynie ogranicza mobilność wędzarni, gdyż musimy pamiętać o źródle zasilania, potrzebny nam prąd. Wędzarnia elektryczna charakteryzuje się niezwykle małym zużyciem opału. Nie wymaga przygotowania drewna przed wędzeniem. Wykorzystane zrębki zapewniają oszczędność wielu metrów sześciennych drewna.
Jak wędzić w wędzarni elektrycznej?
- Włączamy termoregulator do prądu i ustawiamy żądaną temperaturę na wyświetlaczu termoregulatora. Cała reszta dzieje się automatycznie. Grzałka dogrzewa do zadanej temperatury po czy wyłącza się
- Zasypujemy drewno do dymogeneratora. Rozpalamy zrębki oraz włączamy pompkę dostarczającą powietrze do dyszy dymogeneratora
- Wkładamy wędzonki do wędzarni. I czekamy aż osiągną żądaną barwę oraz temperaturę
Jest 9 produktów.