Kiełbasa wyborowa królicza - Wędzić dymem gorącym przez 1 - 1,5 godziny. Uwędzone kiełbasy włożyć do wrzątku na 25 -...
Ostatnie artykuły
-
Kiełbasa wyborowa królicza
-
Kiełbasa serdelowa królicza2024-03-21
Kiełbasa serdelowa królicza - Wędzić dymem ciepłym przez 3 - 4 godziny. Uwędzone kiełbasy zanurzyć we wrzątku na 15 -...
-
Kiełbasa domowa z dzika2024-03-20
Kiełbasa domowa z dzika - Krążki kiełbasy zawiesić w przewiewnym miejscu na 1 dzień do obsuszenia. Wędzić w dymie ok....
-
Biała kiełbasa na święta2024-03-19
Biała kiełbasa na święta - Po ugotowaniu zajadam z chrzanem ale sposobów przygotowania białej kiełbasy jest mnóstwo....
-
Kiełbasa z sarny2024-03-14
Kiełbasa z sarny - Wędzić w gorącym dymie 3-4 godz. W nagrzanej wędzarce rozwiesić kiełbasy tak, aby zapewnić...
-
Kiełbasa drobiowa2024-03-14
Kiełbasa drobiowa - Wędzenie: Gorącym dymem przez 120-180 min. do osiągnięcia barwy brązowej. W czasie wędzenia...
-
Kiełbasa serdelowa2024-03-14
Kiełbasa serdelowa - Wędzenie: Gorącym dymem przez 75-100 min, aż kiełbasy nabiorą barwy jasnobrązowej. Pamiętajcie o...
-
Serdelki2024-03-14
Serdelki - Wędzenie: Gorącym dymem przez 65-85 min., aż serdelki nabiorą barwy jasnobrązowej. W czasie wędzenia...
-
Mortadela wędzona i parzona2024-03-14
Mortadela wędzona i parzona - Wędzenie: Gorącym dymem przez 100-135 min. W czasie wędzenia należy przekładać kije w...
-
Kiełbasa boczkowa parzona2024-03-14
Kiełbasa boczkowa parzona - Wędzenie: Gorącym dymem przez ok. 100 min. W czasie wędzenia należy przekładać kije w...
Kategorie bloga
Szukaj na blogu
Kiełbasa serdelowa królicza
1. mięso królicze bez kości - 4,5 kg
2. słonina - 0,5 kg
Przyprawy:
1. mączka ziemniaczana - 3 dag
2. sól - 10 dag
3. saletra - 5 g
4. cukier - 10 g
5. ziele angielskie - 12 g (zemleć)
6. gałka muszkatołowa mielona - 3 g
7. woda przegotowana i wystudzona - 500 ml
8. osłonka z jelita wiankowego - ok. 8 mb (może być jelito cienkie wieprzowe z czerwonym znaczkiem - ok. 10 mb)
Wykonanie:
Wyluzować kości z mięsa. Mięso pokroić w kawałki 3-5 cm i wymieszać z mieszaniną peklującą (sól, saletra, cukier) i odstawić na 48 godzin w chłodne miejsce. Upeklowane mięso i słoninę przepuścić dwukrotnie przez sitko 2 mm . Do rozdrobnionej masy dodać ziele angielskie, gałkę muszkatołową oraz mączkę ziemniaczaną i starannie wyrabiać, dodając stopniowo wodę (ile masa wchłonie), aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Spróbować i ewentualnie doprawić. Napełnić dość luźno osłonki, formować wianki, końce zawiązać szpagatem. Zawiesić do obsuszenia na 2 - 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Wędzenie:
Wędzić dymem ciepłym przez 3 - 4 godziny. Uwędzone kiełbasy zanurzyć we wrzątku na 15 - 25 minut, wyjąć, osuszyć, powtórnie podwędzić przez 1 - 1,5 godziny dymem ciepłym. Wystudzić.
Przechowywać w chłodziarce. Wędlina krótkotrwała.
Powiązane artykuły
-
Jak wędzimy boczek?
Wracamy do Was po krótkiej przerwie odświeżyć temat wędzonych smakołyków. Idzie zima czas ubrać się w trochę grubszą...Czytaj więcej...
-
Wędzona słonina w domowej i ogrodowej wędzarni
Oficjalnie rozpoczynamy przygotowania do sezonu jesień/zima, co za tym idzie magazynujemy zapasy. Wędzenie mięsa czy...Czytaj więcej...
-
Ser oscypek i metody wędzenia
Okres wakacyjny dobiega końca, morze czy góry? Może jednak góry. W tym roku odwiedziliśmy Zakopane, choć pogoda nie...Czytaj więcej...
-
Domowy wyrób wędlin.
Wielu z nas nie wyobraża sobie posiłku bez mięsa. Wybór w dzisiejszych supermarketach jest nieograniczony począwszy...Czytaj więcej...
-
Peklowanie mięsa w woreczku – sous vide.
Tradycyjne metody wędzenia zawsze będą miały swoich zwolenników i nikt nie zaprzeczy, że są słuszne. W każdej...Czytaj więcej...
Zostaw komentarz