Jaką wędzarnie wybrać?

Do budowy naszych wędzarni ogrodowych najczęściej używamy dwóch rodzai drewna, zarówno drewna olchowego jak i świerkowego. Oba materiały nadają się jak najbardziej do budowy wędzarni. Tak jak każde drewno jest mało odporne na działanie czynników zewnętrznych jak wilgoć, pleśń, grzyby a nawet szkodników, dlatego trzeba pamiętać o wcześniejszym ich zabezpieczeniu i prawidłowym przechowywaniu. Zalecamy trzymanie wędzarni pod jakimś zadaszeniem. Przy produkcji wędzarni bierzemy pod uwagę całą jej konstrukcję, dlatego też nasze produkty są mobilne, po całym procesie wędzenia z łatwością możemy je przenieść w dogodne miejsce.

Wędzarnie z drewna liściastego jak olcha cieszy się dużą popularnością wśród naszych klientów ze względu na trwałość, odporność na wysokie temperatury. Drewno nie pęka i nie kurczy się.

Wędzarnie wykonane z drewna iglastego jak świerk mogą mieść śladowe ilości żywicy co nie zmienia faktu, że możemy w nich bez problemu wędzić. Jeśli zauważymy żywicę wówczas należy taką wędzarnie przepalić w wyższej temperaturze na pusto bez żadnego wsadu.

Rodzaje wędzarni domowych

  1. wędzarnie drewniane z oddalonym kanałem dymnym i paleniskiem
  2. wędzarnie drewniane z paleniskiem bezpośrednim
WĘDZARNIE DOMOWE Z PALENISKIEM

Zalety i wady wędzarni drewnianej z oddalonym kanałem

Zalety takiej wędzarni:

  • wzmocniona konstrukcja;
  • estetyka wykonania;
  • masywne zamknięcia;
  • dwa poziomy wędzenia;
  • otwierany daszek;
  • pojemność ok 150 litrów, maksymalnie do 20 kg wsadu;
  • możliwość wędzenia zarówno na zimno i na gorąco;
  • lepsza kontrola nad temperaturą w wędzarni im dłuższa rura wówczas można wędzić w niższych temperaturach;
  • przystępna cena;
  • dobrze utrzymuje ciepło;
  • mobilna

Wady takiej wędzarni:

  • tak jak każdy produkt wykonany z drewna należy o nią dbać i zabezpieczyć przed wilgocią i szkodnikami;

Zalety i wady wędzarni z drewnianej bezpośrednim paleniskiem

Zalety takiej wędzarni:

  • w samej konstrukcji paleniska umieszczone jest mniejsze palenisko, wędzarnia nie styka się bezpośrednio z żarem;
  • duży deflektor pozwalający równomiernie rozprowadzić ciepło w samej komorze;
  • dwa poziomy wędzenia;
  • pojemność ok 150 litrów, maksymalnie do 20 kg wsadu;
  • możliwość wieszania dłuższych produktów;
  • podnoszony daszek;
  • masywne zamknięcia;
  • możliwość wędzenia na gorąco
  • wykonana estetycznie z naturalnego surowca;
  • zajmuje mało miejsca i jest mobilna;
  • przystępna cena;

Wady takiej wędzarni:

  • wędzenie na zimno może być trochę problematyczne, należy rozpalić drewno do uzyskania żaru wówczas dorzucić niewielką ilość zrębek;
  • drewno wymaga impregnacji

Rodzaje wędzarni metalowych

  1. Wędzarnie metalowa z oddalonym kanałem dymnym i paleniskiem;
  2. Wędzarnie metalowa z paleniskiem bezpośrednim;
WĘDZARNIE METALOWE OGRODOWE

Wędzarnie metalowe charakteryzuję się dużą wytrzymałością, są praktycznie niezniszczalne, lekkie i mobilne, zarówno produkty wykonane z drewna czy metalu mają swoje plusy i minusy.

Ścianki wędzarni nie są dodatkowo izolowane dlatego, też podczas niskich temperatur występujących na zewnątrz może wystąpić efekt kondensacji w środku wilgoci. Wędzarnia metalowa z bezpośrednim paleniskiem posiada w komorze z góry i tyłu wędzarni dodatkowe otwory wentylacyjne, które pozwalają w niewielkim stopniu eliminować ten problem. Pojemność tej wędzarni to ok 80 litrów czyli na spokojnie zmieści się ok 10 kg wsadu. Posiada również dwa poziomy wędzenia i możliwość wędzenia dłuższych produktów. Można w niej wędzić na gorąco, w przypadku wędzenia na zimno łatwiej sprawdza się wędzarnia metalowa z oddalonym od siebie paleniskiem