Wędzarnia z beczki metalowej lub drewnianej, wybór należy do Ciebie. Taka wędzarnia z pewnością nie narazi nas na wysokie koszta. Ekonomiczna i prosta w wykonaniu, wystarczy minimum zdolności technicznych, a kusi perspektywą samodzielnego przygotowania wędlin domowych.

Beczka drewniana czy metalowa?

Jest wiele argumentów opowiadających się za jedną lub drugą. Tutaj wybór należy do was, waszych upodobań i dostępności materiałów. Aby dobrze wybrać należy przyjrzeć się specyfikacji materiałów, z których są wykonane. Podobnie jak przy wyborze wędzarni drewnianej lub metalowej tradycyjnej.
Jakie są zalety wędzarni metalowej z beczki po oleju?

  • Przede wszystkim niewielka waga,
  • odporność na bardzo wysokie temperatury,
  • dość duża wytrzymałość na niekorzystne warunki atmosferyczne.
  • Nie wymaga konserwacji oraz zabezpieczenia przed przemoczeniem

Oczywiście są też argumenty, które mogę nas zniechęcić. Tak jak w przypadku wędzarni metalowej, może wystąpić problem z utrzymaniem temperatury. Beczka metalowa nie najlepiej trzyma ciepło.

Wędzarnia z beczki drewnianej po winie również ma swoje zalety:

  • zdecydowanie łatwiej utrzymać w niej temperaturę,
  • jest bardziej ekonomiczna ze względu na łatwość utrzymania ciepła w komorze wędzarniczej, dzięki czemu zużywa mniej drewna,
  • może wędzić w niej o każdej porze roku latem i zimą
  • jest łatwiej dostępna niż metalowa,
  • korzystniej prezentuje się w ogrodzie.

Budowa wędzarni z beczki – krop po kroku.

Jest to jedna z najprostszych wędzarni. Zaczynając budowę musimy w ogóle mieć pojęcie jak wygląda taka konstrukcja i jaki jest schemat jej działania. Przykładowe ilustracje prezentujące schematy znajdziemy w sieci, z całą pewnością możemy się nimi posłużyć. Jest to prostsza metoda , niż własny projekt od A do Z, w którym moglibyśmy narazić się na wady konstrukcji. Wędzarnia z beczki jak każda inna powinna posiadać niezbędne elementy:

  • palenisko,
  • komorę wędzarniczą,
  • kanał dymny,
  • komin,
  • zadaszenie.

Budowa wędzarni z beczki – palenisko.

Będziemy sugerować się podobna zasadą jak w przypadku tradycyjnej wędzarni. Palenisko może być pośrednie lub bezpośrednie. Bezpośrednie palenisko do wędzarni z beczki znajduje się od pod spodem komory wędzarniczej. Przy palenisku bezpośrednim nie ma żadnej przeszkody pomiędzy komorą wędzarniczą, a spalanym drewnem. Pozwala to na uzyskanie wyższych temperatur w komorze wędzarni. Palenisko bezpośrednie jest też bardzo łatwe do wykonania i dobrze sprawdza się przy wędzarniach z beczki.

Palenisko pośrednie, czyli wędzarnia z kanałem dymnym, którego długość nie powinna przekraczać 1,5 metra, a średnica powinna wynosić nie mniej jak 20 centymetrów. Zadbajmy o to by nie tracił temperatury, kanały dymne również można ocieplić. Wlot rury znajduje się od spodu lub na dole ścianki komory wędzarniczej i tędy dostaje się dym. Konstrukcja paleniska może być murowana. Ważne by rura prowadząca dym do komory wędzarniczej była odpowiednio wyprofilowana, a palenisko miało odpowiednie wymiary w stosunku do beczki. Takie palenisko jest trudniejsze do wykonania i bardziej pracochłonne.

Budowa wędzarni z beczki – komin i zadaszenie.

Zadaszenie i komin są obowiązkowymi elementami wędzarni. Dobrze gdyby komin znajdował się na większej wysokości. Najlepszą cyrkulację osiągniemy dzięki zwiększeniu odległości pomiędzy paleniskiem, a kominem. Wędzarnia o dobrym ciągu lepiej trzyma temperaturę, co będzie pomocne przy wędzeniu na ciepło lub przy niskich temperaturach powietrza. Daszek najlepiej lekko spadzisty, jednak przy kształcie beczki może nie być to łatwe. Nie utrudniając sobie wiele osób po po prostu stosuje kawałek grubej, wilgotnej płachty, którą okrywa wierzch beczki. Warto też pomyśleć o wprowadzeniu szybra. Jego zadaniem jest regulacja temperatury oraz ilości dymu w komorze wędzarniczej.

W komorze wędzarniczej nie może zabraknąć dobrego wyposażenia. Powinny znaleźć się tam haki i pręty lub drewniane poprzeczki, na których powiesimy wędzonki. Termometr do kontroli temperatury.

Jak zrobić wędzarnie z beczki metalowej?

Wędzarnia z beczki metalowej potrzebuje stabilnego podłoża z paleniskiem. Zakładając, że posłuży nam więcej niż jeden raz podstawę pod beczkę możemy wybetonować. Jeżeli zależy nam by była to mobilna wędzarnia lub po wędzeniu planujemy ją zdemontować, możemy wykonać łatwiejszą bazę. Najlepszym sposobem będzie ustawienie konstrukcji na betonowych płytach lub kostce, szybkie przygotowanie i prosty demontaż.

Wybór miejsca na paleniska.

Palenisko może być pośrednie lub bezpośrednie. Bez względu, który rodzaj wybierzemy możemy użyć gotowego produktu lub samodzielnie je skonstruować. Sposób wykonania paleniska bezpośredniego zależy wyłącznie od naszej kreatywności i wyobraźni. Najprostszym sposobem jest ułożenie go z pustaków lub z użyciem mniejszej beczki lub ze spojonych blach. Projekt może być zrobiony na wiele sposobów. Najważniejszą zasadą przy tej konstrukcji jest odległość wędzonek od paleniska, nie mniejsza jak 1,5 metra.

Budowa wędzarni z beczki z paleniskiem pośrednim zajmie nieco więcej czasu. Szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę na kąt nachylenia rury dymowej. Istotne jest by rura kanału dymowego była ustawiona pod kątem w stosunku do komory wędzarniczej, a komora względem paleniska. Taki projekt usprawni dystrybucję dymu. Przyjmujemy, że palenisko znajduje się niżej, a komora wyżej. Nieckę paleniska możemy wymurować i usadowić w ziemię. Będzie to potrzebne dla wykonania prawidłowego wlotu dymowego. W przeciwnym razie nasze wędzonki będą źle uwędzone. Z logicznego punktu widzenia nie powinniśmy popełnić tutaj błędu. Ułożenie kanału równolegle do podłoża również będzie błędne. Oczywiście w najprostszej wersji możemy zamówić gotowe elementy.

Wędzarnia z beczki metalowej – przygotowanie komory wędzarniczej.

Kiedy mamy już gotową podstawę i palenisko, możemy zabrać się za przygotowanie komory wędzarniczej. Beczkę należy rozebrać na części. W pierwszej kolejności pozbywamy się pokrywy, czyli powiedzmy górnej części. Dolną część beczki możemy usunąć całkowicie lub wyciąć w niej otwór. Jest to bardzo dobra opcja kiedy planujemy palenisko bezpośrednie. Dym przedostaje się do wnętrza przez wycięty fragment. Zabezpiecza to nasze wędzonki przed bezpośrednim działaniem płomieni. Tak jak w przypadku wędzarni murowanych z paleniskiem bezpośrednim tak samo w przypadku beczki, powinniśmy zamontować gęstą siatkę na dnie komory wędzarniczej. Jeżeli zdarzy się, że wędzonki spadną z haka, zostaną uratowane przed spaleniem się w palenisku. Gęsta siatka może też zatrzymać tłuszcz, który wytapia się z mięs czy ryb. Tak jak wspomnieliśmy wcześniej tłuszcz, który skrapla się, a później spala jest toksyczny i szkodzi wędzonkom jak i nam. Palenisko, powinno być odpowiednio dobrane do rozmiaru komory wędzarniczej. Musi mieć możliwość szybkiego i bezpiecznego usunięcia żaru oraz możliwość oddawania nadmiaru ciepła na zewnątrz.

Wędzarnia z beczki metalowej – wyposażenie komory i wentylacja.

Wędzarnia z beczki metalowej prawie gotowa. Ostatnią rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę to wyposażenie komory wędzarniczej. W praktyce nie różni się od wyposażenia tradycyjnych wędzarni. Do wieszania wędlin domowych jak boczek i szynki używamy haków. Do uwędzenia kiełbas przydadzą nam się pręty. Tu dowolnie mogą być to pręty drewniane lub metalowe. Należy pamiętać, że drewno nie osiąga tak wysokiej temperatury jak pręty. Dzięki temu może okazać się bardziej praktycznym rozwiązaniem. Ułatwi to zdejmowanie, nakładanie wędzonek, a także nie zaburzy procesu wędzenia. Decyzja należy do Was jakie wyposażenie uwzględnicie.

Zostało zadbać o odpowiednią wentylacji i jak najlepszy przepływ dymu. Konstrukcja powinna zapewnić swobodne odprowadzenie dymu z komory wędzarniczej. Istotnym elementem jest tutaj daszek, który jak napisaliśmy na samym początku możemy zastąpić zwykłym, grubszym materiałem. Materiał będzie przepuszczał część dymu jednak by zwiększyć przepustowość możemy również wykonać pokrywę z dziurkami najlepiej lekko spadzistą. Bardziej zaawansowany schemat budowy może już przewidywać budowę komina z szybrem.Jest wiele dobrych rozwiązań, jednak zastanówmy się jak chcemy by wyglądała nasza wędzarnia. Im więcej tego typu rozwiązań wprowadzamy tym więcej pracy i funduszy musimy w to włożyć.

Budowa wędzarni ogrodowej – beczka metalowa czy drewniana

Podejmując się budowy takiej wędzarni, musimy przemyśleć czy jest to nasza zachcianka by wykonać ja z beczki czy może nie wzięliśmy pod uwagę wszystkich możliwości. Każdy posiada swoją wizję wędzarni i sposobu jej wykonania. Jednak niektórych kwestii nie pominiemy. Wędzarnia z beczki metalowej czy drewnianej sprawdzi się z pewnością w sytuacji kiedy wędzimy sporadycznie na przykład na święta lub wyjątkowe okazje. Sprawdzi się również jeżeli planujemy wędzić nieduża ilość wędlin czy kiełbas z myślą o wąskim gronie najbliższych. Mowa tu o gabarytach, gdyż wędzarnie z beczki nie należą do dużych. Beczka metalowa lżejsza niż drewniana jest dobrym rozwiązaniem na jednorazowe wędzenie lub gdy nie posiadamy stałego miejsca na wędzarnie. Niestety, zupełnie nie sprawdzi się do częstego wędzenia i większych ilości produktów. Powiedzmy sobie jasno, w dzisiejszych czasach możemy pokusić się o wędzarnie, które wędzą praktycznie same. Wygodniejsze w użytkowaniu, oszczędzające nasz czas.

Bez względu na rozmiar komory wędzarniczej, który wybierzemy, pomyślmy o kwestii lokalizacji naszej konstrukcji. Wędzarnie tego typu znane są z produkowania dużej ilości dymu, który rozprzestrzenia się na okolicę. Jeśli nie chcemy denerwować naszych sąsiadów zadbajmy o to, by wędzarnia z beczki znajdowała się w bezpiecznym oddaleniu od zabudowań. Taką wędzarnie możemy postawić praktycznie wszędzie , wybierzmy miejsce spokojne i osłonięte od wiatru.

Wędzarnia gazowa – jak wędzimy?

Wędzenie i peklowanie mięsa to jedna z pierwszych metod konserwacji pokarmu. Cieszy się obecnie coraz większa popularnością, zwłaszcza gdy robimy to w sposób tradycyjny, metodami domowymi bez sztucznych substancji. Dzisiaj co raz częściej poszukujemy produktów zdrowych, naturalnych, niekoniecznie interesują nas wędliny ze sklepowych półek. Wśród różnych wędzarni, o których ostatnio pisaliśmy wyróżniamy także wędzarnie gazową. Po raz kolejny zadajemy sobie pytanie czy ten nowy wynalazek faktycznie się sprawdzi.

W wędzarni gazowej możemy przygotować te same produkty, co w drewnianej, elektrycznej czy z beczki. Choć faktem jest, że stosuje się je najczęściej do wędzenia w niskich temperaturach. Ich obsługa jest bardzo prosta, a wędliny są aromatyczne i nie różnią się od tych z innych wędzarni.

W praktyce są łatwe w obsłudze i tanie w eksploatacji, dzięki czemu każdy z nas może pokusić się o przygotowanie domowych wyrobów mięsnych. Do podpalania wykorzystujemy różnego rodzaju drewno, np. olchę, klon, wiśnię, orzech, jabłoń w postaci drewnianych wiórek. Dla chętnych w celu utrzymania miękkości i soczystości mięsa, można dodać sok owocowy, a nawet piwo.

Właściciele tego typu wędzarni są oczywiście zadowoleni ze swoich urządzeń. Wpływa na to prostota w obsłudze, gdzie nawet niedoświadczony użytkownik powinien sobie poradzić. Drugą zaletą jest ekonomiczność, niewielkie koszta wędzenia.

Jak wędzimy w niskich temperaturach?

Wędzenie zimne

Jest to wędzenie mięsa lub ryb dymem o temperaturze w granicach do 30°C. Z uwzględnieniem warunków atmosferycznych przy wędzarniach ogrodowych. Czas wędzenia w zależności od produktu, który chcemy uzyskać może się wydłużyć nawet do kilkunastu dni. Wędzenie na zimno to proces, w którym wędzonki schną w sposób równomiernym całym przekroju a ubytki masy nie przekraczają 20% wody. Dym całkowicie przenika produkt, co powoduje ze staje się on trwały i nie psuje się.

Wędzenie gorące

Wędzenie gorące jak już wcześniej pisaliśmy dzielimy na takie z użyciem dymu ciepłego lub dymu gorącego. Wędzenie w dymie ciepłym oscyluje w granicach 45°C, a czas wędzenia to kilka lub kilkanaście godzin. Wędzonki schną nierównomiernie, z wierzchu są mocniej wysuszone, dzięki czemu zamykają się pory. Dzięki temu nie traci dużych ilości wody. Składniki dymu gromadzą się w zewnętrznej warstwie mięsa. Wędzenie w dymie gorącym dzieli się na 2 etapy. Pierwszy to suszenie powierzchni przetworu w temperaturze 40-50°C przez 10-30 minut. Czas zależny jest od ilości i wielkości produktu. Drugi etap to wędzenie w temperaturze około 60°C przez 30-90 minut.

Wędzenie z pieczeniem

Wędzenie z równoczesnym pieczeniem przechodzi kilka etapów. Na początek wędzenie w dymie rzadki w temperaturze około 40°C przez 20-30 min. Suszenie wędzonek. Następnie wędzenie gorące w temperaturze 60C przez 2-4 godzin. Temperatura wewnątrz szynki powinna wynosić 40-45°C. Produkty pieczone niewątpliwie są lepsze w smaku od produktów poddanych gotowaniu, ponadto wykazują kruchość i mają przyjemny aromat. Wadą tej metody są duże ubytki masy wynoszą do 30 %.