Ostatnie artykuły

Sposób na przedłużenie trwałości wędzonego węgorza i nie tylko...

Sposób na przedłużenie trwałości wędzonego węgorza i nie tylko...

Zaczynajmy:
  • pokrojony na odcinki wysokości słoika wędzony węgorz,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • kilka płatków suszonej ostrej papryczki,
  • gałązka świeżego tymianu,
  • lub szczypta suszonego (może być jeden i drugi).

Wkładamy to wszystko do słoika, zalewamy olejem (ewentualnie oliwką z oliwek), zakręcamy i pasteryzujemy 10 - 15 minut.

Pozostawiamy w wodzie do ostygnięcia.
Po paru dniach mamy świetną zakąskę albo i prezent dla znajomych.
Podobnie możemy postąpić z innymi wędzonymi rybami o zwartym mięsie.
Opublikowany w: Poradniki

Zostaw komentarz