Ostatnie artykuły

Kiełbasa wiejska małopolska II

Kiełbasa wiejska małopolska II

Surowiec:

1. wieprzowina kl. I 1 kg
2. wieprzowina kl. II 2 kg
3. wieprzowina kl. III 1 kg
4. tłuszcz 1 kg (słonina, podgardle)

Przyprawy:

1. czosnek 5 ząbków
2. zmielone pieprz ok. 15 g
3. zmielone sól 10 dag
4. ziele angielskie 0-5 ziaren zmielone wg upodobań
5. jałowiec 0-5 ziaren zmielone

Materiały pomocnicze:

1. woda 0,5L
2. jelita 30mm
3. szpagat do wiązania jelit

Wykonanie:

- Mięso I kl. zmielić przez siatkę 13 mm (lub pokroić w drobną kostkę)
- Mięso II kl. oraz połowę tłuszczu zmielić przez siatkę 10 mm
- Mięso III kl. i drugą połowę tłuszczu zmielić przez siatkę 3 mm

Wymieszać wszystko razem dodając przyprawy (sól a zwłaszcza pieprz dodawać stopniowo i próbować na smak) na końcu dodać zimną wodę i jeszcze raz dokładnie wymieszać i odłożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej do drugiego dnia).
Jelita wypłukać dokładnie zimną wodą .Przed założeniem jelit na lejek wlać do nich łyżeczkę płynnego smalcu (będzie łatwiej zakładać na lejek).

Nabijać ściśle w odcinki ok. 60-80 cm końce wiązać szpagatem. Napełnioną kiełbasę zostawić do obeschnięcia w temp. pokojowej ok. 1 godzinę.

Wędzenie:

Ja wędziłem w wędzarni beczkowej bez termometru (nie posiadałem) ale spróbuje opisać.  proces wędzenia który trwa ok. 4 godzin.

- 1 godzina wędzenia temp. ok. 40 st. C ( beczka lekko ciepła w połowie wysokości)
- 2-ga i 3-cia godzina wędzenia ok. 50 st. C ( beczka dobrze ciepła ale nie gorąca)
- 4-ta godzina wędzenia ok. 60-70 st. C (beczka gorąca ale nie parzy)

W ostatniej fazie wędzenia ma kapać tłuszcz z kiełbasy i skórka ma się lekko zmarszczyć, barwa ma być ciemno brązowa. Aby sprawdzić czy jest dobrze uwędzone przygotowałem dwa odcinki ok.10 cm do próbowania w czasie wędzenia.

Studzenie:

Po wyjęciu z wędzarni schłodzić do temp. poniżej 8 st. C.
Najlepsza jest na drugi dzień. Do wędzenia użyłem drewna z jabłoni.

Przechowywanie:

Do bezpośredniego spożycia przechowywać w lodówce przez okres 3-4 dni, resztę zamrozić i wyciągać partiami wg potrzeb. Rozmrażać powoli na dolnej półce lodówki.
Opublikowany w: Przepisy

Zostaw komentarz