Ostatnie artykuły

Kiełbasa Marcina

Kiełbasa Marcina

Surowiec:

1. 2,8 kg łopatki
2. 0,75 kg boczku
3. 0,75 kg wołowego
4. 0,70 kg słoniny

Przyprawy:

1. 10 dkg soli
2. 6 g saletry

Wykonanie:

Łopatkę, boczek i 0,4 kg słoniny zmieliłem na szarpaku, wołowe i 0,3 kg słoniny na siatce 5 mm


Dodałem: 10 g pieprzu, 12 g ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku, 10 g owoców jałowca 0,25 l wody przegotowanej i wystudzonej. Nabiłem w kiełbaśnice cienkie.

Wędzenie:

3 godz. w zimnym dymie, 2 godz. w ciepłym i 0,5 godz. w gorącym.
Dzięki sporej zawartości tłuszczu nie jest taka twarda. Nie ma żadnej plamki, a w środku jest ciemnoczerwona.
Opublikowany w: Przepisy

Zostaw komentarz