Ostatnie artykuły

Tabelka dziadka na temat peklowania

Tabelka dziadka na temat peklowania

Doskonały efekt wędzonego mięsa tkwi w sztuce starannego peklowania, dzięki któremu mięso musi skruszeć i zyskać odpowiedni smak jak i aromat. Każdy rodzaj mięsa potrzebuje jednak innego czasu na ten proces.

Peklowanie

Wyróżniamy głównie dwa rodzaje peklowania, tak zwane suche i mokre.
Mokre – metoda ta polega na działaniu na mięso solanką w ściśle określonych proporcjach. W metodzie tej możemy także nastrzyknąć mięso solanką, dzięki czemu uzyskujemy równomierne rozprowadzenie się solanki w mięsie.
Suche – produkt nacieramy bardzo dokładnie solą lub mieszanką peklującą a następnie układamy w naczyniu i przysypujemy po wierzchu lekko solą. Peklowanie mięsa tą metodą jest stosunkowo bardzo długie.



Tabelka pochodzi ze strony www.wedlinydomowe.pl
Opublikowany w: Poradniki

Zostaw komentarz