Ostatnie artykuły

Ostatnie artykuły

  • Deflektor – jego działanie i wpływ na wędzenie
    Deflektor – jego działanie i wpływ na wędzenie

    Deflektor w wędzarni może przyczynić się do oszczędności energii elektrycznej poprzez poprawę efektywności procesu wędzenia. Oto, jak to działa:

    Czytaj więcej...
  • Kiełbasa wyborowa królicza
    Kiełbasa wyborowa królicza

    Kiełbasa wyborowa królicza - Wędzić dymem gorącym przez 1 - 1,5 godziny. Uwędzone kiełbasy włożyć do wrzątku na 25 - 35 minut (podgrzewać nie zagotowując), wyjąć i ostudzić. Przechowywać w chłodziarce.

    Czytaj więcej...
  • Kiełbasa serdelowa królicza
    Kiełbasa serdelowa królicza

    Kiełbasa serdelowa królicza - Wędzić dymem ciepłym przez 3 - 4 godziny. Uwędzone kiełbasy zanurzyć we wrzątku na 15 - 25 minut, wyjąć, osuszyć, powtórnie podwędzić przez 1 - 1,5 godziny dymem ciepłym. Wystudzić.

    Czytaj więcej...
  • Kiełbasa domowa z dzika
    Kiełbasa domowa z dzika

    Kiełbasa domowa z dzika - Krążki kiełbasy zawiesić w przewiewnym miejscu na 1 dzień do obsuszenia. Wędzić w dymie ok. 30 st. C przez 3 dni, 2 razy na dobę po 2 godziny. Na początku i na końcu wędzenia do paleniska dodać trochę jałowca.

    Czytaj więcej...
  • Biała kiełbasa na święta
    Biała kiełbasa na święta

    Biała kiełbasa na święta - Po ugotowaniu zajadam z chrzanem ale sposobów przygotowania białej kiełbasy jest mnóstwo. Często sporą część tej kiełbasy zostawiam na noc do obeschnięcia i rano wędzę. Nigdy nie zwracałem uwagi na temperaturę wędzenia i czas dlatego za każdym razem wychodził mi inny produkt, czasem lepszy czasem gorszy ale zawsze bez porównania z tymi plastikami ze sklepu.

    Czytaj więcej...
  • Kiełbasa z sarny
    Kiełbasa z sarny

    Kiełbasa z sarny - Wędzić w gorącym dymie 3-4 godz. W nagrzanej wędzarce rozwiesić kiełbasy tak, aby zapewnić swobodny przepływ dymu i żeby się nie dotykały. Przez pierwsze pół godziny podrzucić trochę drewna dla podniesienia temperatury (nie za wiele!). Później dodawać już tylko trocin.

    Czytaj więcej...
  • Kiełbasa drobiowa
    Kiełbasa drobiowa

    Kiełbasa drobiowa - Wędzenie: Gorącym dymem przez 120-180 min. do osiągnięcia barwy brązowej. W czasie wędzenia należy przekładać kije w wędzarni.

    Czytaj więcej...
  • Kiełbasa serdelowa
    Kiełbasa serdelowa

    Kiełbasa serdelowa - Wędzenie: Gorącym dymem przez 75-100 min, aż kiełbasy nabiorą barwy jasnobrązowej. Pamiętajcie o przekładaniu kijów w wędzarni.

    Czytaj więcej...
  • Serdelki
    Serdelki

    Serdelki - Wędzenie: Gorącym dymem przez 65-85 min., aż serdelki nabiorą barwy jasnobrązowej. W czasie wędzenia należy przekładać kije w wędzarni.

    Czytaj więcej...
  • Mortadela wędzona i parzona
    Mortadela wędzona i parzona

    Mortadela wędzona i parzona - Wędzenie: Gorącym dymem przez 100-135 min. W czasie wędzenia należy przekładać kije w wędzarni. Parzenie: W temp. 72-75 st.C przez 90-120 min do osiągnięcia temp. 68-72 st. C wewnątrz kiełbas.

    Czytaj więcej...
Showing 1 to 10 of 154 (16 Pages)